[EDITORIAL] Cât de altfel este “şcoala altfel”

scoala altfel
Fie şi numai pentru o săptămână, elevii au scăpat de stress-ul examinărilor şi emoţiile trecerii notelor sau calificativelor  în catalog şi acum merg la şcoală doar din plăcere! Sau cel puţin aşa ar trebui să fie, pentru că dascălii le-au pregătit un program lejer, în care elevii să se simtă bine şi să mai adauge ceva la cultura pesonală! Doar, în aceasă săptămână este “ŞCOALA ALTFEL”!
 O idee care nu este tocmai rea în profunzimea ei însă, cum “noi suntem români”, trebuie ca şi elevii să simtă specificul mioritic în care se formează să devină cadre de nădejde ale…  vestului! E bine că se face mult sport, se citeşte şi altceva decât manualele şcolare, copiii învaţă şi lucruri cu aplicaţie practică… însă totul să fie la şcoală ori pe lângă şcoală…   Dar nu prea departe, pentru că excursiile prin ţară au cam sărit din schemă, cică, pentru ca profesorii să nu fie tentaţi să adune banii şi să nu-i mai împrăştie! Şi totul a pornit de la o “profesoară altfel”, care voia să mulţumească pe toată lumea de la şcoală, cu banii părinţilor! Şi dacă elevii nu mai pleacă în excursie, mai marii învăţământului de la noi consideră că au rezolvat problema şpăgii în şcoală!
Treaba e că şcoala românească chiar are nevoie să fie “altfel”, însă nu doar pentru o săptămână, ci trebuie schimbată din temelie! Pentru asta e nevoie de timp, bani şi oameni care nu poartă capul doar ca suport pentru urechi! Până acum, fiecare ministru care a venit la învăţământ se credea un Spiru Haret şi se punea pe reformarea educaţiei, fără să aibe, totuşi, vreo idee despre ce face şi cum face! Aşa se face că şcoala românească, în loc să fie reformată, a ajuns într-o stare de zăpăceală totală! Materiile sunt greoaie şi le sunt băgate “pe gât” elevilor, pentru că “în cap” nu le prea intră; orele sunt adaptate nevoilor profesorilor, ca să iasă la normă: elevii nu prea ştiu la ce examene să se aştepte pe parcursul şi la sfârşitul anului şcolar, fiindcă metoda se schimbă după cum îi vine vreunui ministru; profesorii par şi ei plictisiţi, după cum sunt plătiţi…  Şi dacă, chiar şi în aceste condiţii, apar şi rezultate deosebite, astea se întâmplă pentru că mai avem, încă, elevi altfel şi profesori altfel!
Deocamdată, “şcoala altfel” românească pare să se orienteze mai mult după cuvintele lui Ralph Waldo Emerson : îţi trimiţi copilul la şcoală, dar colegii lui vor fi cei care îl vor educa! (Paul Sever Smadu)

Cele mai citite

Related Articles