Ascultă Radio România Reșița Live

Zahanast – primul magazin online cu produse tradiţionale de la munte, deschis în Banat 

După ce, în urmă cu două luni, a pus pe picioare primul punct gastronomic local din Caraş-Severin la Borlova pe raza comunei Turnu Ruieni, Mihaela Dragalina s-a gândit să-şi lărgească o parte a afacerii, fapt pentru care, de câteva zile, produsele ei, sută la sută naturale, le comercializează şi pe internet pe platforma www.zahanast.ro

Zahanast – primul magazin online cu produse tradiţionale de la munte, deschis în Banat 

Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 februarie 2024, 19:00

Mihaela Dragalina pentru Radio Reşiţa:

… am zis să fac și un magazin online cu produsele pe care le pregătesc în casă, să fie pentru toate categoriile de vârstă să poată să acceseze și să deguste produsele mele din mai multe părți. Oricum eu le fac de câțiva ani cu drag, sunt pasionată de bucătărie și le fac cu mare mare drag cu atât mai mult când am clienți mulțumiți. Eu am ajuns să trăiesc cumva din asta și vreau să fac tot posibilul ca produsele mele naturale și sănătoase, cu fructe și legume nestropite din grădinile noastre, cum erau pe timpuri, să ajungă la cât mai multă lume.

Zahanast vine de la numele soțului, zah şi nast de la prenumele soacrei mele Nastasia și ne-am gândit să rămână în familie şi să fie numele familiei. Noi am propus mai multe nume, dar până la urmă a rămas ăsta adică prenumele soțului și al soacrei, combinate, şi a ieşit zahanast. Şi am făcut un site pe internet pentru un magazin online, site web. Însă din păcate deocamdată, fiind accesibil de doar câteva zile nu l-a accesat încă nimeni, dar aştept.

În ceea ce priveşte activitatea punctului gastronomic local, până acuma nu prea a mers. Nu știu de ce pentru că reclamă am tot făcut. Suntem la început, avem răbdare până se obișnuiește lumea cu ideea, până înțeleg de fapt conceptul. Nu sunt dezamăgită pentru că știu că în orice afacere începutul e mai greu.

Pe magazinul online, cei care doresc să cumpere am postat zacuscă de vinete, de ciuperci, fasole, tocană de legume cu orez, tot felul de dulcețuri: de cireșe, de prune, de afine și multe altele și siropuri de brad, de cătină toate produsele făcute în casă de mine.

Am grădini pline cu pomi fructiferi aşa că mi-a fost mai mare dragul să le culeg, să le pregătesc şi să le dau mai departe. Acum vom vedea dacă voi avea succes cu această afacere online. Suntem abia la început. Încă nu am făcut un minimum cât se poate comanda, dar o să mă gândesc.

Practic oamenii accesează acel link, văd produsele de acolo, comandă dând click pe fiecare, știu cât costă, ce gramaj este și eu preiau comanda, pregătesc coletul, plata se face în cont și dacă azi azi primesc comenzile, mâine zi merg la Caransebeș şi le trimit. Marea majoritate nu mai vor cu Poșta Română pentru că durează mult, o zi lucrătoare în orice parte a țării așa cu poşta rapidă, de exemplu la București ajunge de pe o zi pe alta din ce știu eu din anii trecuți și dacă voi avea mai multe colete voi chema curierul la mine acasă să le ridice.

Amănuntele astea încă nu le-am stabilit pentru că nu știu ce va fi. Depinde de client, de comenzi și dacă sunt interesaţi pot veni și la domiciliu, dar fiind acasă la mine mai plec la grădină la muncă şi nu stau non stop acasă de asta și la punctul gastronomic am scris că trebuie cu programare adică trebuie sunat din timp pentru că nu e un restaurant deschis cu program fix în care mă pot găsi la orice oră. Noi suntem la țară muncim; trebuie să mă sune măcar cu o zi înainte sau cel târziu cu două ore înainte să pot să pregătesc ceva.

Acuma că vine Paștele o să pregătesc cozonaci şi pască. Care doresc le aștept cu drag comenzile, mă pot suna la același număr de telefon ca şi pentru consumaţia de la punctul gastronomic local: 0785.539.421. Mă pot suna oricând la orice oră„.

Sursa foto: Mihaela Dragalina

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!