Producţia de cireşe, diminuată cu până la 50%, în Caraş-Severin, în această vară

Vremea capricioasă a afectat livezile din sud-vestul țării. Fermierii spun că ploile în exces, în special din perioada de înflorire a pomilor, dar și oscilaţiile de temperatură au făcut prăpăd în ceea ce priveşte producţia de fructe.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc are o plantaţie mixtă de pomi fructiferi în comuna cărăşeană Ticvaniu Mare, iar în livadă pe lângă cireşi mai are meri, peri, piersici, pruni şi caişi.

Pomicultorul susţine că vremea i-a creat mari probleme în această primăvară. Din această cauză producţia de fructe este mai scăzută cu până la 50% şi chiar compromisă la unele soiuri.

Temperaturile scăzute din această primăvară și ploile în exces au făcut pagube semnificative la producția de fructe. În această perioadă am reușit să termin cu recoltarea cireșelor, la care producția a scăzut anul acesta cu aproape 50% față de anul trecut. Asta în condițiile în care am făcut perdele de fum în primăvară și am reușit să salvez o parte din producție. Cu un tratament făcut la timp, imediat după înflorit am reușit să recoltez în condiții normale cireșele rămase. Din păcate au fost probleme foarte mari cu atacul afidelor, care a fost unul foarte agresiv și mulți și-au pierdut și puțina producție din livadă. Spre bucuria mea, am reușit să scap de acest atac cu un tratament preventiv din cauza ploilor. Am avut și o parte din producția de cireșe care au crăpat, la unele soiuri, dar cererea a fost foarte mare și am reușit să le valorific și pe acestea pentru gem și dulceață”.

Chiar dacă ploile sunt benefice în agricultură, Nicoleta Anca Şmac-Vuc a precizat pentru Radio Reşiţa că în exces, acestea afectează atât pomii, cât şi fructele.

Avantajul este că eu am o livadă mixtă cu aproape toate speciile și chiar dacă unele produc mai puțin sau chiar deloc, compensează celelalte. Anul acesta, din păcate producția de caise și pere a fost compromisă în totalitate. Dacă la cais în perioada înfloritului au fost chiar și -5°, la păr în perioada înfloritului din cauza ploilor și a temperaturilor scăzute aceștia au fost puternic afectați deoarece nu a avut loc polenizarea. La celelalte specii măr și prun producția până în momentul de față este una destul de mulțumitoare, dar pot spune abia în toamnă cu exactitate, după recoltarea acestora. După cireșe urmează prunele de vară. Pentru că prunul este puțin mai rezistent, aceștia nu au fost afectați anul acesta”.

Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Caraş-Severin, Petru Ivăniş din Vârciorova, comuna Bolvaşniţa a subliniat pentru Radio Reşiţa că anul acesta sunt probleme foarte mari în plantaţiile din sud-vestul ţării. Este unul dintre cei mai slabi ani din ultimii douăzeci. Cireşele sunt praf, iar munca şi investiţia pomicultorilor, aruncate pe geam.

De același autor

Related Articles