Pita de Pecica, un nou produs românesc recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană

Un nou produs românesc este recunoscut şi protejat în Uniunea Europeană, fiind vorba de pita de Pecica, înregistrată de executivul comunitar în Registrul specialităţilor tradiţionale garantate.

Potrivit Comisiei Europene, pita de Pecica îşi datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi pentru generaţiile viitoare.

Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt moştenite din generaţie în generaţie, după cum a precizat pentru Radio Reşiţa, Corina Lăpădat – reprezentantul firmei de produse de panificaţie din Pecica:

E singurul produs tradițional, pita de Pecica, care chiar ne mândrim cu ea. Este o pâine mare care se face cu maia, 24 de ore se prepară maiaua din apă, drojdie și făină, se ţine de pe o zi pe alta şi se face produsul. O pâine poate avea până la 6 kg. Acest produs tradițional îl vindem până la Lugoj, avem un anumit traseu. Pâinea asta nu se face la cantitate, ci la calitate. O pâine din aceasta ţine garantat 3 săptămâni, în timp de vară nu se întărește şi nu se alterează“.

România are 11 produse înregistrate în sistemele de calitate europene din care zece indicaţii geografice protejate precum: magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei, scrumbia afumată de Dunăre şi salata cu icre de ştiucă de Tulcea.

Telemeaua de Ibăneşti figurează în sistemul de calitate cu denumire de origine protejată.

Cele mai citite

Related Articles