Ascultă Radio România Reșița Live

Legumicultorii au comenzi pe sate: Cererea locală pentru legume proaspete este în creștere

În ultima perioadă, legumicultorii din România înregistrează tot mai multe comenzi pe sate, semn că obiceiurile de consum se schimbă inclusiv în zonele rurale. Localnicii preferă să cumpere legume proaspete direct de la producători, susținând astfel economia locală și beneficiind de produse naturale, de sezon.

Legumicultorii au comenzi pe sate: Cererea locală pentru legume proaspete este în creștere

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 mai 2025, 14:53

În județul Caraș-Severin, legumicultorii locali primesc comenzi directe de la clienții din satele din zonă, semn că și în mediul rural obiceiurile de consum se schimbă. Oamenii aleg să cumpere legume proaspete, de sezon, direct de la sursă, susținând astfel agricultura locală și bucurându-se de produse naturale româneşti, cultivate în grădini, a precizat pentru Radio Reşiţa legumicultorul Ioan Jivan din comuna Fârliug:

Am clienți care mă sună și îmi fac comanda din timp. Apoi vin și ridică legumele din piețele din Reșița, unde am spații de desfacere rezervate”, a declarat acesta.

Ioan Jivan este unul dintre micii producători care menține tradiția legumelor românești și care răspunde prompt cererilor venite din comunitate. Acest model de vânzare – comandă telefonică cu ridicare din piață – este tot mai folosit în județ, oferind atât prospețime, cât și flexibilitate pentru cumpărători.

Ce legume se vând cel mai bine

În sezonul de primăvară-vară, cele mai căutate legume sunt:

  • Roșiile românești (inclusiv soiuri tradiționale);
  • Castraveții și ardeii grași;
  • Ceapa verde, usturoiul și salata;
  • Dovleceii și fasolea păstăi;
  • Cartofii noi – foarte apreciați pentru gustul autentic.

În funcție de zonă, legumicultorii își diversifică oferta și includ și verdețuri, plante aromatice sau chiar răsaduri pentru grădinărit.

Agricultura locală renaște prin comenzile din comunitate

Într-o perioadă în care costurile de transport și traiul de zi cu zi devin tot mai apăsătoare, comenzile directe la legumicultori sunt o soluție practică, ieftină și sănătoasă. Fie că ești gospodar sau consumator, merită să susții produsele locale și să alegi legume românești de la țară.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
Agricultură miercuri, 22 octombrie 2025, 15:41

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o serie de măsuri menite să simplifice...

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri
Agricultură sâmbătă, 18 octombrie 2025, 13:45

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin anunță că începând de joi, 16 octombrie...

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri
Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei