Ascultă Radio România Reșița Live

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Încălzirea bruscă a vremii din această primăvară, a dus la coacerea timpurie a căpşunilor din plantaţiile din Caraş-Severin.

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 mai 2024, 11:20 / actualizat: 14 mai 2024, 23:05

Despre activitatea sezonieră dintr-una din căpşunăriile din satul Soceni, comuna Ezeriş pentru Radio Reşiţa producătorul Adina Maria Minda-Ciote:

Reînnoim plantația, acum avem mai puțin decât în anii trecuți pentru că am scos plantele vechi și reînnoim cultura. În primăvară este necesară intervenția aceasta o dată la trei-patru ani trebuie scoase toate plantele şi lăsat pământul să se odihnească măcar un an și apoi replantat. Am avut cam 2.000 de metri pătrați înainte atunci când am înființat cultura şi acum am redus la 600 de metri pătrați și urmează ca pe viitor să revenim la suprafața avută iniţial, dar cu plante noi. Avem și două solarii pe care vrem să le acoperim anul acesta în toamnă că vântul a luat toată folia de pe ele.

Anul acesta căpșunile au început mai devreme față de ceilalți ani și nu a fost o primăvară așa de ploioasă, chiar nu a fost nici atât de frig, au fost şi multe zile călduroase și a început mult mai repede decât acum doi – trei ani când abia după mijlocul lunii au început să rodească. Acum avem doar afară și după primul cules am obţinut aproximativ 60 – 70 de kilograme. Acum urmează și alte culesuri cam o dată la două zile este şi în funcție de vreme; dacă e foarte cald în fiecare zi.

Avem un soi nou, Clery se numește, sperăm să fie pe placul clienților. Sunt mai diferite ca formă și sunt şi mai aromate și mai dulci de la început sunt potrivite. Oricum la început când planta este tânără și pe producție în primul an tot timpul sunt mai mari și apoi anul doi, trei mai scad din mărime. Acum avem producție 3 săptămâni – maxim o lună. Este o singură producție pe an, doar în aprilie – mai.

Cu producția de anul acesta am ieșit în fața casei. Momentan un kilogram de căpşuni Clery este de 25 de lei, dar cu posibilitatea să mai scadă spre sfârşitul ezonului.

Pe viitor ne gândim să mai introducem încă un soi care este mai târziu decât acesta, adică să avem pe o perioadă de timp mai mare de exemplu pentru că la un singur soi ai producţie 3 săptămâni – o lună. Clery este un soi semitimpuriu, dar dacă am pune un soi mai târziu poate am avea o lună jumate spre două. Celelalte soiuri pe care le-am mai avut au fost Vibrant și Matis, încoace mai târziu, și din acelea vrem să replantăm.

Din căpşunile care ne rămân facem gem, dar numai pentru consumul casnic nu şi pentru piață. Cei care ne aud și doresc să cumpere căpşuni de la noi îi așteptăm cu drag în Soceni la intersecție fac la stânga către Ezeriş şi ne găsesc la prima casă pe partea dreaptă pe colț, iar pe facebook ne găsesc pe pagina noastră „căpșuni de la soceni” și sperăm că aud oamenii noi de noi, poate mai sunt oameni care încă nu știu de noi că în rest ne contactează mulți, mai ales dacă ne văd în fața casei.

În localitate mai sunt plantații, dar este loc pentru toată lumea. Noi am fost deschizătorii de drumuri, acuma se pare că ne-au preluat și alții. Momentan rămânem doar cu producţia de căpşuni pentru că avem și serviciu. avem și job-uri şi nu trăim doar din cultura de căpșuni și atunci asta o facem extra și e complicat pentru că este mult de lucru să întreții o asemenea cultură și mai ales acum trebuie să fii în permanenţă acolo, să culegi, dacă nu plouă să le dai apă, să mai pui o plasă antigrauri etc. și de asta ne axăm doar pe cultura de căpșuni și doar pe un singur cules adică o singură producție, practic o cultură sezonieră„.

… şi de la Soceni ajungem şi într-una din livezile din Ticvaniu Mare în care inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, vorbeşte pentru postul nostru despre primele fructe de sezon, cireşele; şi cum au fost influenţaţi pomii de variaţiile de temperatură din această primăvară:

Deschidem sezonul cu primele fructe; cireșele fiind specia cea mai timpurie. Cireșele de mai au intrat deja în pârgă, urmând ca în aproximativ două săptămâni cele de iunie care, se pare că anul acesta o să începem să le recoltăm în mai datorită temperaturilor ridicate din această primăvară.

Pomii au pornit în vegetație cu aproximativ două săptămâni mai devreme, dar acest decalaj aduce cu el și avantaje și dezavantaje chiar dacă ne bucurăm de faptul că, anul acesta o să începem recoltatul mai timpuriu.

Producția a fost afectată de temperaturile ridicate din urmă cu o lună aproximativ atunci când cireșii erau în plină floare, temperaturile au fost destul de ridicate pentru acea perioadă și polenizarea nu s-a făcut în condiții normale urmând ca în câteva zile temperaturile să scadă chiar și cu 25 de grade, stresul termic afectând aproximativ 25-30% din producție şi asta în condițiile în care în acea perioadă a fost nevoie să generez perdele de fum în 8 nopți ca să reușesc să salvez producția. În unele nopți au fost și temperaturi sub zero grade, anul acesta a fost foarte multă floare în cireși, de aceea nici nu mă afectează că s-a produs o rărire naturală a fructelor. Cele care au rămas sunt mai mari și mai calitative.

După cireșe urmează caisele care de asemenea cu multă muncă am reușit să salvez producția de anul acesta„.

Sursa foto: Adina Maria Minda-Ciote şi Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 20:00

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş

Ediția a doua a târgului „Tradiții și obiceiuri în culorile toamnei” s-a desfășurat joi, 9 octombrie 2025, în curtea Muzeului Județean...

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş
Agricultură marți, 7 octombrie 2025, 18:20

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti

Între 10 și 12 octombrie 2025, Băile Herculane devine capitala tradițiilor bănățene, găzduind Festivalul Răchiei și al Bucatelor...

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti