Ascultă Radio România Reșița Live

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Încălzirea bruscă a vremii din această primăvară, a dus la coacerea timpurie a căpşunilor din plantaţiile din Caraş-Severin.

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 mai 2024, 11:20 / actualizat: 14 mai 2024, 23:05

Despre activitatea sezonieră dintr-una din căpşunăriile din satul Soceni, comuna Ezeriş pentru Radio Reşiţa producătorul Adina Maria Minda-Ciote:

Reînnoim plantația, acum avem mai puțin decât în anii trecuți pentru că am scos plantele vechi și reînnoim cultura. În primăvară este necesară intervenția aceasta o dată la trei-patru ani trebuie scoase toate plantele şi lăsat pământul să se odihnească măcar un an și apoi replantat. Am avut cam 2.000 de metri pătrați înainte atunci când am înființat cultura şi acum am redus la 600 de metri pătrați și urmează ca pe viitor să revenim la suprafața avută iniţial, dar cu plante noi. Avem și două solarii pe care vrem să le acoperim anul acesta în toamnă că vântul a luat toată folia de pe ele.

Anul acesta căpșunile au început mai devreme față de ceilalți ani și nu a fost o primăvară așa de ploioasă, chiar nu a fost nici atât de frig, au fost şi multe zile călduroase și a început mult mai repede decât acum doi – trei ani când abia după mijlocul lunii au început să rodească. Acum avem doar afară și după primul cules am obţinut aproximativ 60 – 70 de kilograme. Acum urmează și alte culesuri cam o dată la două zile este şi în funcție de vreme; dacă e foarte cald în fiecare zi.

Avem un soi nou, Clery se numește, sperăm să fie pe placul clienților. Sunt mai diferite ca formă și sunt şi mai aromate și mai dulci de la început sunt potrivite. Oricum la început când planta este tânără și pe producție în primul an tot timpul sunt mai mari și apoi anul doi, trei mai scad din mărime. Acum avem producție 3 săptămâni – maxim o lună. Este o singură producție pe an, doar în aprilie – mai.

Cu producția de anul acesta am ieșit în fața casei. Momentan un kilogram de căpşuni Clery este de 25 de lei, dar cu posibilitatea să mai scadă spre sfârşitul ezonului.

Pe viitor ne gândim să mai introducem încă un soi care este mai târziu decât acesta, adică să avem pe o perioadă de timp mai mare de exemplu pentru că la un singur soi ai producţie 3 săptămâni – o lună. Clery este un soi semitimpuriu, dar dacă am pune un soi mai târziu poate am avea o lună jumate spre două. Celelalte soiuri pe care le-am mai avut au fost Vibrant și Matis, încoace mai târziu, și din acelea vrem să replantăm.

Din căpşunile care ne rămân facem gem, dar numai pentru consumul casnic nu şi pentru piață. Cei care ne aud și doresc să cumpere căpşuni de la noi îi așteptăm cu drag în Soceni la intersecție fac la stânga către Ezeriş şi ne găsesc la prima casă pe partea dreaptă pe colț, iar pe facebook ne găsesc pe pagina noastră „căpșuni de la soceni” și sperăm că aud oamenii noi de noi, poate mai sunt oameni care încă nu știu de noi că în rest ne contactează mulți, mai ales dacă ne văd în fața casei.

În localitate mai sunt plantații, dar este loc pentru toată lumea. Noi am fost deschizătorii de drumuri, acuma se pare că ne-au preluat și alții. Momentan rămânem doar cu producţia de căpşuni pentru că avem și serviciu. avem și job-uri şi nu trăim doar din cultura de căpșuni și atunci asta o facem extra și e complicat pentru că este mult de lucru să întreții o asemenea cultură și mai ales acum trebuie să fii în permanenţă acolo, să culegi, dacă nu plouă să le dai apă, să mai pui o plasă antigrauri etc. și de asta ne axăm doar pe cultura de căpșuni și doar pe un singur cules adică o singură producție, practic o cultură sezonieră„.

… şi de la Soceni ajungem şi într-una din livezile din Ticvaniu Mare în care inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, vorbeşte pentru postul nostru despre primele fructe de sezon, cireşele; şi cum au fost influenţaţi pomii de variaţiile de temperatură din această primăvară:

Deschidem sezonul cu primele fructe; cireșele fiind specia cea mai timpurie. Cireșele de mai au intrat deja în pârgă, urmând ca în aproximativ două săptămâni cele de iunie care, se pare că anul acesta o să începem să le recoltăm în mai datorită temperaturilor ridicate din această primăvară.

Pomii au pornit în vegetație cu aproximativ două săptămâni mai devreme, dar acest decalaj aduce cu el și avantaje și dezavantaje chiar dacă ne bucurăm de faptul că, anul acesta o să începem recoltatul mai timpuriu.

Producția a fost afectată de temperaturile ridicate din urmă cu o lună aproximativ atunci când cireșii erau în plină floare, temperaturile au fost destul de ridicate pentru acea perioadă și polenizarea nu s-a făcut în condiții normale urmând ca în câteva zile temperaturile să scadă chiar și cu 25 de grade, stresul termic afectând aproximativ 25-30% din producție şi asta în condițiile în care în acea perioadă a fost nevoie să generez perdele de fum în 8 nopți ca să reușesc să salvez producția. În unele nopți au fost și temperaturi sub zero grade, anul acesta a fost foarte multă floare în cireși, de aceea nici nu mă afectează că s-a produs o rărire naturală a fructelor. Cele care au rămas sunt mai mari și mai calitative.

După cireșe urmează caisele care de asemenea cu multă muncă am reușit să salvez producția de anul acesta„.

Sursa foto: Adina Maria Minda-Ciote şi Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Agricultură duminică, 30 noiembrie 2025, 12:01

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice

Sub prima ninsoare a sezonului, comuna Cornereva a găzduit încă o ediție a târgului produselor tradiționale, un eveniment devenit punct de...

Târgul de la Cornereva, desfășurat în decor de iarnă: producători locali, oficialități și tradiții autentice
Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 19:26

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile

Fermierii din Caraș-Severin se reprofilază după pierderile suferite anul acesta, cauzate de: pagube, taxe și lipsa sprijinului Fermierii și...

Fermierii din Caraș-Severin, nevoiți să-și schimbe activitatea pentru a-și putea acoperi cheltuielile
Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Agricultură vineri, 28 noiembrie 2025, 16:40

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin a demarat plata sprijinului financiar pentru fermierii înscriși în Programul Tomata,...

Plățile din Programul Tomata în Caraș-Severin: Cei 22 de legumicultori şi-au primit banii!
Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 21:34

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat

Ciclul târgurilor de toamnă din Banatul de Munte se încheie anul acesta la Cornereva, unde duminică, 30 noiembrie, de praznicul Sfântului Andrei...

Târgul Produselor Tradiționale la Cornereva încheie ciclul târgurilor de toamnă din Banat
Agricultură luni, 24 noiembrie 2025, 20:53

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață

În fiecare an, în apropierea sezonului rece și a sărbătorilor de iarnă revine același subiect: „crește prețul cărnii de porc„....

Carnea de porc se scumpește înainte de sărbători? Producătorii din Banatul Montan explică realitatea din piață
Agricultură vineri, 21 noiembrie 2025, 07:33

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună

Sfârșitul sezonului legumicol 2025 aduce din nou dificultăți pentru agricultori, mulți dintre ei rămânând cu cantități mari de varză...

Legumicultorii rămân cu marfa nevândută pe câmp în 2025. Cererea pentru varză a scăzut dramatic, deși producția a fost bună
Agricultură duminică, 16 noiembrie 2025, 21:20

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni

Banatul Montan se pregătește să devină, până în 2028, unul dintre cele mai importante centre ale gastronomiei tradiționale și ale...

Banatul Montan, viitoarea destinație gastronomică a României. Primii pași spre 2028 au început la Conacul Zăgujeni
Agricultură vineri, 14 noiembrie 2025, 23:11

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri

Dacă anul 2024 a adus producții bogate și speranță pentru pomicultorii din Caraș-Severin, anul 2025 a venit cu dificultăți majore. În zonele...

Pomicultura din Caraș-Severin, în prag de colaps în 2025. Pomicultorii reclamă lipsa de sprijin și birocrația care i-a lăsat fără despăgubiri