[AUDIO] Varza de Fârliug, la mare căutare în rândul gospodinelor din Banat

Cărăşenii sunt în plin sezon al murăturilor, iar varza şi cartofii sunt la mare căutare zilele acestea. Recolta este mulțumitoare și, deși le-au crescut cheltuielile, legumicultorii din Fârliug care vin cu varză de ani de zile la Reșița încearcă să menţină preţurile la nivelul lunilor anterioare.
Familia Ionel şi Mirela Ianca din comuna Fârliug, unii dintre puţinii cultivatori de varză din Caraş-Severin, vin de ani buni în Piața Sud din Reșița. Vânzarea le merge bine, nu e la fel ca în anii trecuţi, dar au adaptat preţurile la calitate pentru că nu orice varză este potrivită pentru butoi.

La varza de toamnă prețurile sunt destul de bune, kilogramul se vinde cu 2-3 lei exact ca şi anul trecut. Lumea cumpără pentru murături, ardei şi varză pentru că acum a început sezonul şi se ia mult. Suntem zilnic în piaţă de la 8 la 16 şi în octombrie şi în noiembrie pentru că avem cantităţi mari în câmp, a fost un an bun şi s-a făcut multă. Avem varză rotundă dar şi plată cu frunza subțire, cotor mic, numai bună pentru butoi. Cei care doresc să cumpere de la noi pot veni și acasă, ne găsesc în Fârliug la numărul 55.”

Mirela Ianca
Amintim că, perioada recomandată pentru muratul verzii este din preajma sărbătorii Sfântului Dimitrie şi până la Sfinții Mihail și Gavril, în 8 noiembrie.

De același autor

Related Articles