Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Roşiile româneşti se coc încet, dar sigur în solariile, încărcate de rod, din Caraş-Severin

Chiar dacă producătorii care au solarii performante pot obţine recolte ceva mai devreme decât cei care le cultivă în aer liber, în câmp sau grădini, primele roşii româneşti ar trebui să apară pe piaţă undeva la sfârşitul lunii mai, a declarat pentru Radio Reşiţa legumicultorul Claudia Gross din comuna cărăşeană Berzovia, aflată în cel de-al treilea an din Programul de susţinere a culturilor de tomate.

[AUDIO-FOTO] Roşiile româneşti se coc încet, dar sigur în solariile, încărcate de rod, din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 mai 2022, 19:28

Solariile Claudiei Gross sunt deja pline de tomate, iar producția se anunță a fi una foarte bună. Vremea a ținut cu legumicultorii așa că anul acesta roșiile cultivate la Berzovia s-ar putea coace chiar mai devreme decât anul trecut. În total 1.000 de metri pătrați în 3 sere au fost cultivaţi cu răsaduri de roșii. Acum, plantele sunt încărcate de fructe care în câteva săptămâni vor fi gata coapte, subliniază aceasta:

Preconizez că şi mai repede de 10 iunie voi ieşi cu primele, dar depinde şi de vreme. Anul trecut nu am participat în program pentru că era numai pentru ciclul doi, dar în urmă cu doi respectiv trei ani. Practic sunt într-al treilea an în care particip. Producţia se prezintă destul de bine, la sfârşitul lunii mai se vor înroşii primele tomate. Până în 10 iunie ar trebui să fie multe pentru toate cele 3.000 de kilograme cerute de program. Am înţeles că fermierii au cerut prelungirea termenului pentru că nu se pot încadra dat fiind faptul că nu au cultivat devreme şi nu i-a ajutat vremea, dar vom vedea ce şi cum? Ca soiuri am numai româneşti, precum: inimă de bou, gigant românesc, Buzău 1600. Cea mai mare căutare o are însă soiul inimă de bou pe care eu îl am în două culori, roz şi roşu. În anii precedenţi, tomatele le-am valorificat pe raza comunei, în împrejurimile acesteia, la Reşiţa, în Timişoara. Oamenii îmi cunosc marfa şi mă sună deja din iarnă şi întreabă „când gustăm roşiile noastre bune”. Eu postez pe pagina de socializare stadiul în care se află tomatele, iar clienţii pot urmări în timpi reali cum cresc, se dezvoltă şi se coc acestea. În paralel cu tomatele am mai plantat şi ardei, vinete şi castraveţi pentru a-mi continua proiectul din vară cu lădiţa de legume cu de toate şi atunci am nevoie şi de altele în afară de roşii. În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de tomate, sper să îl pot da ca anul trecut, adică în jur de 8 lei.

Claudia Gross

Vânzătorii din pieţe încearcă să facă faţă concurenţei venite din partea supermarketurilor care mizează doar pe produse de import, aşa că în această perioadă avantajul stă în comercializarea legumelor de sezon, proaspete şi cu gustul natural după care tânjesc românii, chiar dacă în prima fază recoltele sunt obţinute din solarii.

Sursa foto: Claudia Gross

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Agricultură vineri, 20 iunie 2025, 22:32

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri

Ministerul Agriculturii, prin APIA, a demarat miercuri, 18 iunie 2025, plata Sprijinului Cuplat aferent Campaniei 2024. Peste 43.500 de fermieri vor...

APIA: Au început plățile pentru sprijinul cuplat: Peste 60 de milioane de euro pentru fermieri
Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Agricultură miercuri, 18 iunie 2025, 21:36

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator

Într-o lume în care produsele de pe raft vin adesea de la sute sau mii de kilometri distanță, lădița cu bunătăți aduce înapoi gustul...

Lădița cu bunătăți – legume proaspete și gustoase, direct de la producător la consumator
Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Agricultură vineri, 13 iunie 2025, 23:59

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș

Pe fondul provocărilor din agricultură și al schimbărilor climatice tot mai evidente, tot mai mulți legumicultori din Banat aleg să se...

Lavandă, relaxare și produse locale: „Picnic la buni în grădină” în Sălbăgel, județul Timiș
Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură joi, 12 iunie 2025, 22:02

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara

Casa Calfelor din Timișoara va găzdui sâmbătă, 14 iunie un adevărat festin culinar la Festivalul de Gulaş. De la ora 09:00, încep...

Festivalul de Gulaș 2025, la Casa Calfelor din Timișoara
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 16:39

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin

Sezonul roșiilor românești a început oficial la mijlocul lunii mai, iar primele tomate autohtone au apărut deja în piețele din județul...

Roșiile românești din Teregova au ajuns pe tarabele din pieţe. Petru Lungu deschide sezonul legumelor autohtone din Caraş-Severin
Agricultură marți, 10 iunie 2025, 15:26

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin reamintește tuturor fermierilor că vineri, 13...

Termen limită: Fermierii mai pot depune cererile de plată APIA până vineri, 13 iunie 2025
Agricultură miercuri, 4 iunie 2025, 16:58

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate

Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate continuă în județul Caraș-Severin, unde 22 de legumicultori s-au...

22 de legumicultori din Caraș-Severin, înscriși în programul de susținere a culturilor în spații protejate
Agricultură marți, 3 iunie 2025, 16:46

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug

Într-un peisaj agricol în continuă schimbare, mulți legumicultori din Banat au început să se reprofileze, adaptându-se noilor cerințe ale...

Flori în loc de legume: Schimbare de direcție în agricultura din Caraș-Severin. Află aici povestea lui Ionel Ianca, producător din Fârliug