[AUDIO-FOTO] Roşiile româneşti se coc încet, dar sigur în solariile, încărcate de rod, din Caraş-Severin

Chiar dacă producătorii care au solarii performante pot obţine recolte ceva mai devreme decât cei care le cultivă în aer liber, în câmp sau grădini, primele roşii româneşti ar trebui să apară pe piaţă undeva la sfârşitul lunii mai, a declarat pentru Radio Reşiţa legumicultorul Claudia Gross din comuna cărăşeană Berzovia, aflată în cel de-al treilea an din Programul de susţinere a culturilor de tomate.

Solariile Claudiei Gross sunt deja pline de tomate, iar producția se anunță a fi una foarte bună. Vremea a ținut cu legumicultorii așa că anul acesta roșiile cultivate la Berzovia s-ar putea coace chiar mai devreme decât anul trecut. În total 1.000 de metri pătrați în 3 sere au fost cultivaţi cu răsaduri de roșii. Acum, plantele sunt încărcate de fructe care în câteva săptămâni vor fi gata coapte, subliniază aceasta:

Preconizez că şi mai repede de 10 iunie voi ieşi cu primele, dar depinde şi de vreme. Anul trecut nu am participat în program pentru că era numai pentru ciclul doi, dar în urmă cu doi respectiv trei ani. Practic sunt într-al treilea an în care particip. Producţia se prezintă destul de bine, la sfârşitul lunii mai se vor înroşii primele tomate. Până în 10 iunie ar trebui să fie multe pentru toate cele 3.000 de kilograme cerute de program. Am înţeles că fermierii au cerut prelungirea termenului pentru că nu se pot încadra dat fiind faptul că nu au cultivat devreme şi nu i-a ajutat vremea, dar vom vedea ce şi cum? Ca soiuri am numai româneşti, precum: inimă de bou, gigant românesc, Buzău 1600. Cea mai mare căutare o are însă soiul inimă de bou pe care eu îl am în două culori, roz şi roşu. În anii precedenţi, tomatele le-am valorificat pe raza comunei, în împrejurimile acesteia, la Reşiţa, în Timişoara. Oamenii îmi cunosc marfa şi mă sună deja din iarnă şi întreabă “când gustăm roşiile noastre bune”. Eu postez pe pagina de socializare stadiul în care se află tomatele, iar clienţii pot urmări în timpi reali cum cresc, se dezvoltă şi se coc acestea. În paralel cu tomatele am mai plantat şi ardei, vinete şi castraveţi pentru a-mi continua proiectul din vară cu lădiţa de legume cu de toate şi atunci am nevoie şi de altele în afară de roşii. În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de tomate, sper să îl pot da ca anul trecut, adică în jur de 8 lei.

Claudia Gross

Vânzătorii din pieţe încearcă să facă faţă concurenţei venite din partea supermarketurilor care mizează doar pe produse de import, aşa că în această perioadă avantajul stă în comercializarea legumelor de sezon, proaspete şi cu gustul natural după care tânjesc românii, chiar dacă în prima fază recoltele sunt obţinute din solarii.

Sursa foto: Claudia Gross

Cele mai citite

Related Articles