De prune, dar şi de cireşe, pere, gutui şi chiar de smochine, răchia este principala carte de vizită a Banatului de Munte. Ea se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează în cazane din cupru. Nu are mai mult de 40-45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, al soiului de prună și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte.
În ciuda vremii de anul acesta, producția de prune în Banatul de Munte a fost una foarte bună punând la treabă cazanele de răchie, iar căzănarii sunt încântaţi de licoarea alb-gălbuie care le-a umplut damigenele.






Tot la treabă, lângă cazanul de răchie l-am întâlnit şi pe Nelu Răuţă din comuna Măureni care a povestit pentru Radio Reşiţa:
Amintim că, în Banatul de Munte, nu există casă de gospodar fără o livadă de pruni şi mere, iar răchia obţinută este consumată în familie sau servită musafirilor cu ocazia diferitelor evenimente.