Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Poveste de succes: O studentă din Caraş-Severin a reuşit să-şi transforme pasiunea în afacere

O tânără studentă la medicină veterinară din comuna Goruia, judeţul Caraş-Severin are un hobby mai puţin întâlnit pentru vârsta ei. Alături de familie a pus bazele unei ferme de măgari. Ambiţioasă şi muncitoare Delia Ivaşcu a început să îşi dezvolte o mică afacere în urmă cu doi ani, reuşind ca de la o singură măgăriţă cu un pui să ajungă astăzi la aproximativ 30 de exemplare de asini. După cum a mărturisit pentru Radio Reşiţa, încă de mică i-au plăcut animalele şi viaţa satului, fapt ce a şi determinat-o să urmeze facultatea de medicină veterinară din Timişoara, pentru a rămâne tot timpul în preajma animalelor.

[AUDIO-FOTO] Poveste de succes: O studentă din Caraş-Severin a reuşit să-şi transforme pasiunea în afacere

Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 mai 2022, 19:13

În acţiunile sale tânăra este susţinută de familie, care o îndrumă şi o ajută la munca din fermă, o activitate deloc uşoară, dar care aduce satisfacţii pe măsură. După ce s-a documentat temeinic despre cum se porneşte o afacere cu măgari şi care ar fi rezultatul de pe urma acestora, a trecut la treabă, iar satisfacţiile nu au întârziat să apară pentru că laptele este un produs bio foarte căutat pe piaţa de consum, atât în Reşiţa, cât şi în Timişoara, iar măgăruşii de sex masculin, care devin prea mulţi, îi triază şi îi vinde oierilor sau celor care îi folosesc mai târziu pe post de cărăuşi, la muncile din gospodării.

Laptele de măgăriţă este şi aliment, dar şi medicament, pentru că este cel mai apropiat la gust şi compoziţie de laptele matern în procent de aproape 98%. Este un remediu antic ce conţine 0,5% grăsime, în rest proteine cât cuprinde. Un studiu publicat recent clasează lapte de măgăriţă ca un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice, aspect subliniat şi de Delia Ivaşcu în interviul acordat în exclusivitate postului nostru, pe care îl puteţi asculta integral, aici:

Delia Ivaşcu

Delia Ivaşcu a mai precizat pentru Radio Reşiţa că, preia comenzile pe internet, pe pagina ei de socializare sau prin telefon (0724 416 473 / 0741 129 434) şi livrează personal laptele beneficiarilor care, mulţi dintre ei şi-au făcut deja un cont săptămânal.

Odată cu încălzirea vremii, este dispusă să primească grupuri de copii cu părinţii sau elevi cu dascălii lor în vizită la Ferma de Măgăriţe Goruia Oficial pentru ca aceştia să afle amănunte despre cum este să creşti asini şi calităţile benefice ale laptelui acestora, dar şi pentru a interacţiona cu măgarii de pe pajişte, precum şi pentru a putea degusta din laptele proaspăt muls.

Sursa foto: Delia Ivaşcu   

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 16:45

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci

În solariile din comuna Teregova, județul Caraș-Severin, primele roșii autohtone încep deja să capete culoare, semn că sezonul 2025 este tot...

Primele roșii din Banat se coc în solariile din Teregova! Sezonul tomatelor autohtone, întârziat din cauza vremii reci
Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 15:11

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%

Campania de însămânțare a culturilor de primăvară din județul Caraș-Severin este aproape finalizată, iar suprafețele programate pentru 2025...

Stadiul culturilor de primăvară în Caraș-Severin, foarte bun: suprafețele însămânțate se apropie de 100%
Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Agricultură luni, 2 iunie 2025, 13:38

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort

Sezonul căpșunilor românești cultivate în câmp a început timid, dar promițător. Primele loturi și-au făcut deja loc pe tarabele piețelor...

Primele căpșuni românești din câmp au apărut în piețe: aromate, proaspete și cultivate cu efort
Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură miercuri, 28 mai 2025, 20:29

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin

Odată cu venirea verii, treptat piețele din Caraș-Severin se umplu de culoare și prospețime. Primele legume cultivate în câmp au început să...

Primele legume românești cultivate în câmp, pe tarabele pieţelor din Caraș-Severin
Agricultură luni, 26 mai 2025, 12:41

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei

Odată cu încălzirea vremii, primele legume românești cultivate în câmp au început să apară pe tarabele din piețe. Legumicultorii se...

Producția compromisă în livezile din Caraș-Severin, creşte prețul fructelor. Un kilogram de mere ar putea ajunge la 10 lei
Agricultură luni, 26 mai 2025, 11:43

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!

Cinci zile pentru ajutorul de minimis la legume în spații protejate! Fermierii români care cultivă legume în spații protejate – sere sau...

Fermierii care cultivă legume în spaţii protejate pot primi 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 mp – Termenul de depunere al cererilor este disponibil până pe 30 mai!
Agricultură vineri, 23 mai 2025, 22:35

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie

Termenul limită pentru depunerea cererilor de plată APIA 2025 a fost prelungit! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat,...

Termen extins pentru depunerea cererilor APIA 2025: Fermierii pot solicita plățile până pe 13 iunie
Agricultură miercuri, 21 mai 2025, 17:04

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!

Evenimentul Banat Brunch în Casa Ferch – Experienţă culinară şi culturală, ce a fost programat să aibă loc sâmbătă, 24 mai 2025 la...

Banat Brunch în Casa Ferch la Deta a fost anulat!