Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Un tânăr intreprinzător din Banat, de la confluenţa judeţelor Caraş-Severin cu Timiş, pe raza comunei Găvojdia, localitatea Sălbăgel a pus bazele unei ferme de măgari. O investiţie serioasă, care la niciun an de la înfiinţare începe să dea primele semne de eficienţă. Andrei Cut din Lugoj este cel care a pus bazele acestei ferme, nu a avut nici studii de specialitate şi nici experienţă zootehnică, dar a acumulat lucrând câteva luni la o fermă din Austria şi informându-se temeinic despre creşterea asinilor şi beneficiile laptelui acestora. Deşi există puţină informaţie despre creşterea măgarilor în România, perspectivele de piaţă l-au convins. A început cu o singură măgăriţă, a cumpărat mai multe exemplare pe parcurs, din Sibiu, de pe Ţarcu, din mai localităţi cărăşene şi a început să extindă ferma, ajungând în prezent la 23 de capete. Asinii sunt găzduiţi în două grajduri şi primesc ca hrană un meniu diversificat compus din cereale, fructe şi legume bio.

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 noiembrie 2020, 18:30 / actualizat: 12 martie 2021, 19:27

Andrei Cut pentru Radio Reşiţa:

Andrei Cut în dialog cu Hardy Cvoica

Am fost 6 luni în Austria şi lucrând acolo la o fermă, tot printre animale, mi-am zis că în străinătate e greu, nu e de mine şi să încerc să fac ceva aici în ţară. Şi cu banii adunaţi, am revenit acasă, am studiat înainte, am citit foarte mult despre creşterea măgăriţelor şi despre beneficiile laptelui acestora şi într-o săptămână mi-am cumpărat prima măgăriţă. Am începu să beau laptele, să văd ce gust şi ce efecte are şi aveam câte un client, doi pe săptămână, mergea destul de rău, dar aşa este la început. În timp au crescut cerinţele, am ajuns la 8-9 litri pe săptămână, şi am început să mai achiziţionăm. Din Sibiu am luat o măgăriţă cu pui, din Caraş-Severin de la Glimboca, o alta, de pe Ţarcu, alte trei exemplare şi aşa uşor uşor am ajuns la un efectiv de 23 de capete, din care 19 măgăriţe şi 4 măgari. Nu este foarte simplu să obţi aşa de mult lapte ca de la o vacă, spre exemplu, cu toate că din punct de vedere al alimentaţiei, cantitatea de furajare este aceeaşi, adică o măgăriţă consumă ca o vacă, dar măgăriţa produce aproximativ 800 de grame de lapte pe zi şi o vacă, între 12-15 litri, oamenii însă nu înţeleg acest lucru şi ne confruntăm şi cu păreri pozitive, dar şi negative. Pentru desfacere avem pagina de socializare „The Donkey Farm” unde postăm zilnic atât imagini cu laptele, cât şi cu măgarii, locul de păşunat, furajele, iar doritorii ne contactează, lansează comanda şi personal livrăm în fiecare marţi şi vineri în Reşiţa unde momentan avem cele mai multe comenzi.

Andrei Cut

Laptele de măgăriţă, aliment, dar şi medicament!

Laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie de laptele matern în procent de aproape 98%. Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.

Un miracol al naturii, un produs incredibil de preţios.

Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Are de 60 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă şi este bogat şi în vitaminele A, B1, B2, B6, D12 şi E, dar şi în minerale şi proteine. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză. Conţinutul bogat în calciu îi protejează pe copii de infecţiile gastrointestinale. Laptele rezistă 10-12 zile la 2-4 grade temperatura de păstrare, iar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp. Se agită bine şi se consumă fără fierbere.

Laptele de măgăriţă, cel mai scump de pe piaţă, e la mare căutare chiar în Reşiţa. 100 de lei litrul garantează rentabilitatea investiţiei.

Andrei Cut a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, preia comenzile pe internet, pe pagina de socializare a fermei şi livrează personal laptele beneficiarilor, iar cerinţele cele mai mari vin chiar de pe piaţa cărăşană, din municipiul reşedinţă de judeţ, între 8 şi 9 litri pe săptămână.

Sursa foto: facebook The Donkey Farm şi Andrei Cut  

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, devine primul lider politic din afara spațiului franco-belgian care oferă patronajul prestigiosului Institut Palladio din Paris în 2026
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 20:00

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, devine primul lider politic din afara spațiului franco-belgian care oferă patronajul prestigiosului Institut Palladio din Paris în 2026

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, marchează o premieră europeană: devine primul lider politic din afara spațiului franco-belgian invitat să...

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, devine primul lider politic din afara spațiului franco-belgian care oferă patronajul prestigiosului Institut Palladio din Paris în 2026
Reșița, în Top 100 Orașe Verzi Europene
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 18:14

Reșița, în Top 100 Orașe Verzi Europene

Reșița, în Top 100 Orașe Verzi Europene. Municipiul de pe Bârzava a fost inclus într-o galerie selectă de orașe europene, cunoscută sub...

Reșița, în Top 100 Orașe Verzi Europene
Incendiu la Spitalul Județean Reșița: pacienți evacuați, planul roșu activat și intervenție rapidă a pompierilor
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 16:04

Incendiu la Spitalul Județean Reșița: pacienți evacuați, planul roșu activat și intervenție rapidă a pompierilor

Un incendiu minor, fără flacără deschisă, dar cu degajări puternice de fum, a izbucnit în urmă cu puțin timp la Staționarul 1 al Spitalului...

Incendiu la Spitalul Județean Reșița: pacienți evacuați, planul roșu activat și intervenție rapidă a pompierilor
Reabilitarea energetică la Lugoj: proiect de peste 7 milioane lei, fără costuri pentru locatari
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 13:39

Reabilitarea energetică la Lugoj: proiect de peste 7 milioane lei, fără costuri pentru locatari

Reabilitarea energetică la Lugoj: proiect de peste 7 milioane lei, fără costuri pentru locatari S-a făcut un pas important pentru locuitorii din...

Reabilitarea energetică la Lugoj: proiect de peste 7 milioane lei, fără costuri pentru locatari
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 13:26

Toate căminele pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin vor beneficia de subvenții în 2026

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a anunțat bilanțul subvențiilor acordate în 2025 furnizorilor privați...

Toate căminele pentru persoane vârstnice din Caraș-Severin vor beneficia de subvenții în 2026
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 10:29

Campanie națională de control în transportul rutier: rezultatele ITM Caraș-Severin pentru perioada 12–19 noiembrie 2025

Campanie Națională de Control în Transportul Rutier: Rezultatele ITM Caraș-Severin pentru perioada 12–19 noiembrie 2025 În perioada 12 – 19...

Campanie națională de control în transportul rutier: rezultatele ITM Caraș-Severin pentru perioada 12–19 noiembrie 2025
Actualitate joi, 27 noiembrie 2025, 06:39

Barometrul de Consum Cultural 2024: Accesul redus la cultură limitează participarea românilor. 67% dintre familii nu au fost niciodată la un eveniment cultural

Participarea culturală în România rămâne la un nivel redus Participarea românilor la activități culturale continuă să fie limitată, iar...

Barometrul de Consum Cultural 2024: Accesul redus la cultură limitează participarea românilor. 67% dintre familii nu au fost niciodată la un eveniment cultural
Actualitate miercuri, 26 noiembrie 2025, 21:45

Echipamente de 300.000 de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa

Echipamente moderne în valoare de 300.000 de lei ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa. Consiliul Județean Caraș-Severin a...

Echipamente de 300.000 de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa