Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Un tânăr intreprinzător din Banat, de la confluenţa judeţelor Caraş-Severin cu Timiş, pe raza comunei Găvojdia, localitatea Sălbăgel a pus bazele unei ferme de măgari. O investiţie serioasă, care la niciun an de la înfiinţare începe să dea primele semne de eficienţă. Andrei Cut din Lugoj este cel care a pus bazele acestei ferme, nu a avut nici studii de specialitate şi nici experienţă zootehnică, dar a acumulat lucrând câteva luni la o fermă din Austria şi informându-se temeinic despre creşterea asinilor şi beneficiile laptelui acestora. Deşi există puţină informaţie despre creşterea măgarilor în România, perspectivele de piaţă l-au convins. A început cu o singură măgăriţă, a cumpărat mai multe exemplare pe parcurs, din Sibiu, de pe Ţarcu, din mai localităţi cărăşene şi a început să extindă ferma, ajungând în prezent la 23 de capete. Asinii sunt găzduiţi în două grajduri şi primesc ca hrană un meniu diversificat compus din cereale, fructe şi legume bio.

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 noiembrie 2020, 18:30 / actualizat: 12 martie 2021, 19:27

Andrei Cut pentru Radio Reşiţa:

Andrei Cut în dialog cu Hardy Cvoica

Am fost 6 luni în Austria şi lucrând acolo la o fermă, tot printre animale, mi-am zis că în străinătate e greu, nu e de mine şi să încerc să fac ceva aici în ţară. Şi cu banii adunaţi, am revenit acasă, am studiat înainte, am citit foarte mult despre creşterea măgăriţelor şi despre beneficiile laptelui acestora şi într-o săptămână mi-am cumpărat prima măgăriţă. Am începu să beau laptele, să văd ce gust şi ce efecte are şi aveam câte un client, doi pe săptămână, mergea destul de rău, dar aşa este la început. În timp au crescut cerinţele, am ajuns la 8-9 litri pe săptămână, şi am început să mai achiziţionăm. Din Sibiu am luat o măgăriţă cu pui, din Caraş-Severin de la Glimboca, o alta, de pe Ţarcu, alte trei exemplare şi aşa uşor uşor am ajuns la un efectiv de 23 de capete, din care 19 măgăriţe şi 4 măgari. Nu este foarte simplu să obţi aşa de mult lapte ca de la o vacă, spre exemplu, cu toate că din punct de vedere al alimentaţiei, cantitatea de furajare este aceeaşi, adică o măgăriţă consumă ca o vacă, dar măgăriţa produce aproximativ 800 de grame de lapte pe zi şi o vacă, între 12-15 litri, oamenii însă nu înţeleg acest lucru şi ne confruntăm şi cu păreri pozitive, dar şi negative. Pentru desfacere avem pagina de socializare „The Donkey Farm” unde postăm zilnic atât imagini cu laptele, cât şi cu măgarii, locul de păşunat, furajele, iar doritorii ne contactează, lansează comanda şi personal livrăm în fiecare marţi şi vineri în Reşiţa unde momentan avem cele mai multe comenzi.

Andrei Cut

Laptele de măgăriţă, aliment, dar şi medicament!

Laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie de laptele matern în procent de aproape 98%. Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.

Un miracol al naturii, un produs incredibil de preţios.

Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Are de 60 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă şi este bogat şi în vitaminele A, B1, B2, B6, D12 şi E, dar şi în minerale şi proteine. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză. Conţinutul bogat în calciu îi protejează pe copii de infecţiile gastrointestinale. Laptele rezistă 10-12 zile la 2-4 grade temperatura de păstrare, iar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp. Se agită bine şi se consumă fără fierbere.

Laptele de măgăriţă, cel mai scump de pe piaţă, e la mare căutare chiar în Reşiţa. 100 de lei litrul garantează rentabilitatea investiţiei.

Andrei Cut a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, preia comenzile pe internet, pe pagina de socializare a fermei şi livrează personal laptele beneficiarilor, iar cerinţele cele mai mari vin chiar de pe piaţa cărăşană, din municipiul reşedinţă de judeţ, între 8 şi 9 litri pe săptămână.

Sursa foto: facebook The Donkey Farm şi Andrei Cut  

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 21:02

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto. 641 de posturi vor fi eliminate din România. Aumovio, compania...

Val de concedieri la Timişoara, Sibiu şi Iaşi într-o companie de tehnologii auto
În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 18:00

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare

Cazurile de trichineloză se mențin, de la un an la altul, la un nivel relativ constant, însă riscul de apariție a noi focare persistă din cauza...

În Caraş-Severin trichineloza rămâne o amenințare: veterinarii cer responsabilitate în achiziția porcilor pentru sacrificare
Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:42

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid

Pacienții din Caraș-Severin care suferă de cancer vor avea un spital de oncologie modern la Reșița, care va funcționa în clădirea fostului...

Reşiţa va avea primul spital de oncologie din Caraş-Severin: proiectul OncoHelp avansează rapid
Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 17:04

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar

Spitalul Județean de Urgență Reșița are de astăzi, 3 decembrie un nou manager interimar. Medicul Cristian Toader, specialist în...

Spitalul Judeţean din Reşiţa are un nou manager interimar
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 16:07

Precipitații insuficiente pentru refacerea nivelurilor de apă în Banat

Precipitațiile lunii noiembrie nu au contribuit suficient la refacerea nivelurilor pe sectoare hidrografice din Banat. Administrația Bazinală de...

Precipitații insuficiente pentru refacerea nivelurilor de apă în Banat
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 15:23

AJOFM Caraș-Severin crește incluziunea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități

În primele zece luni ale anului 2025, 11 persoane cu dizabilități au fost integrate pe piața muncii cu sprijinul AJOFM Caraș-Severin, o...

AJOFM Caraș-Severin crește incluziunea pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 13:29

Târguri de Crăciun 2025 în Caraş-Severin!

Târguri de Crăciun 2025 în Caraş-Severin! Program complet în Reşiţa, Caransebeş, Bocşa, Caraşova, Ciudanoviţa şi Grădinari. În fiecare...

Târguri de Crăciun 2025 în Caraş-Severin!
Actualitate miercuri, 3 decembrie 2025, 11:20

Caraş-Severin: două obiective turistice importante, complet refăcute în Parcul Național Domogled–Valea Cernei

Caraş-Severin: două obiective turistice importante, complet refăcute în Parcul Național Domogled–Valea Cernei. Lucrările au fost necesare...

Caraş-Severin: două obiective turistice importante, complet refăcute în Parcul Național Domogled–Valea Cernei