Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Un tânăr intreprinzător din Banat, de la confluenţa judeţelor Caraş-Severin cu Timiş, pe raza comunei Găvojdia, localitatea Sălbăgel a pus bazele unei ferme de măgari. O investiţie serioasă, care la niciun an de la înfiinţare începe să dea primele semne de eficienţă. Andrei Cut din Lugoj este cel care a pus bazele acestei ferme, nu a avut nici studii de specialitate şi nici experienţă zootehnică, dar a acumulat lucrând câteva luni la o fermă din Austria şi informându-se temeinic despre creşterea asinilor şi beneficiile laptelui acestora. Deşi există puţină informaţie despre creşterea măgarilor în România, perspectivele de piaţă l-au convins. A început cu o singură măgăriţă, a cumpărat mai multe exemplare pe parcurs, din Sibiu, de pe Ţarcu, din mai localităţi cărăşene şi a început să extindă ferma, ajungând în prezent la 23 de capete. Asinii sunt găzduiţi în două grajduri şi primesc ca hrană un meniu diversificat compus din cereale, fructe şi legume bio.

[AUDIO-FOTO] Un tânăr fermier din Banat a pus pe picioare o afacere profitabilă, valorificând laptele de măgăriţă. Cel mai scump produs de pe piaţa de consum din România are mare căutare în Reşiţa!

Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 noiembrie 2020, 18:30 / actualizat: 12 martie 2021, 19:27

Andrei Cut pentru Radio Reşiţa:

Andrei Cut în dialog cu Hardy Cvoica

Am fost 6 luni în Austria şi lucrând acolo la o fermă, tot printre animale, mi-am zis că în străinătate e greu, nu e de mine şi să încerc să fac ceva aici în ţară. Şi cu banii adunaţi, am revenit acasă, am studiat înainte, am citit foarte mult despre creşterea măgăriţelor şi despre beneficiile laptelui acestora şi într-o săptămână mi-am cumpărat prima măgăriţă. Am începu să beau laptele, să văd ce gust şi ce efecte are şi aveam câte un client, doi pe săptămână, mergea destul de rău, dar aşa este la început. În timp au crescut cerinţele, am ajuns la 8-9 litri pe săptămână, şi am început să mai achiziţionăm. Din Sibiu am luat o măgăriţă cu pui, din Caraş-Severin de la Glimboca, o alta, de pe Ţarcu, alte trei exemplare şi aşa uşor uşor am ajuns la un efectiv de 23 de capete, din care 19 măgăriţe şi 4 măgari. Nu este foarte simplu să obţi aşa de mult lapte ca de la o vacă, spre exemplu, cu toate că din punct de vedere al alimentaţiei, cantitatea de furajare este aceeaşi, adică o măgăriţă consumă ca o vacă, dar măgăriţa produce aproximativ 800 de grame de lapte pe zi şi o vacă, între 12-15 litri, oamenii însă nu înţeleg acest lucru şi ne confruntăm şi cu păreri pozitive, dar şi negative. Pentru desfacere avem pagina de socializare „The Donkey Farm” unde postăm zilnic atât imagini cu laptele, cât şi cu măgarii, locul de păşunat, furajele, iar doritorii ne contactează, lansează comanda şi personal livrăm în fiecare marţi şi vineri în Reşiţa unde momentan avem cele mai multe comenzi.

Andrei Cut

Laptele de măgăriţă, aliment, dar şi medicament!

Laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie de laptele matern în procent de aproape 98%. Un studiu publicat în Journal of Food Science consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice.

Un miracol al naturii, un produs incredibil de preţios.

Nu necesită fierbere, deoarece nu conţine bacterii. Are de 60 de ori mai multă vitamina C decât cel de vacă şi este bogat şi în vitaminele A, B1, B2, B6, D12 şi E, dar şi în minerale şi proteine. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Lista proprietăţilor sale este lungă: întăreşte imunitatea, revitalizează organismul, este un remediu împotriva bronşitei şi astmului infantil şi ideal pentru femeile la menopauză. Conţinutul bogat în calciu îi protejează pe copii de infecţiile gastrointestinale. Laptele rezistă 10-12 zile la 2-4 grade temperatura de păstrare, iar după deschidere trebuie băut în cel mai scurt timp. Se agită bine şi se consumă fără fierbere.

Laptele de măgăriţă, cel mai scump de pe piaţă, e la mare căutare chiar în Reşiţa. 100 de lei litrul garantează rentabilitatea investiţiei.

Andrei Cut a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, preia comenzile pe internet, pe pagina de socializare a fermei şi livrează personal laptele beneficiarilor, iar cerinţele cele mai mari vin chiar de pe piaţa cărăşană, din municipiul reşedinţă de judeţ, între 8 şi 9 litri pe săptămână.

Sursa foto: facebook The Donkey Farm şi Andrei Cut  

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului
Actualitate luni, 15 septembrie 2025, 07:22

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului. Angajaţii din administraţia publică locală se...

Funcţionarii din Caraș-Severin se alătură protestului național împotriva Guvernului
Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei
Actualitate luni, 15 septembrie 2025, 06:00

Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei

Consiliul Local Reșița a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru un proiect rutier strategic: realizarea unei legături între DN 58 și zona...

Reșița pregătește un nou drum de 5 kilometri: legătura dintre DN 58 și zona industrială Valea Țerovei
Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 20:11

Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic

Muntele Mic a fost și în acest an locul de întâlnire al miilor de credincioși veniți să participe la cea de-a XX-a ediție a pelerinajului la...

Două decenii de rugăciune și pelerinaj la Crucea-monument de pe Muntele Mic
Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 10:04

Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026

Reșițenii din Micro 1 mai au de așteptat până la demararea lucrărilor de modernizare. Primarul municipiului, Ioan Popa, a explicat că...

Modernizarea Micro 1 din Reșița, amânată: investiția ar putea fi bugetată în 2026
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 10:00

Zilele Palatului Cultural Reșița 2025 – deschidere cu tradiție și emoție

Prima zi a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului „Zilele Palatului Cultural Reșița – Tradiție, muzică și artă în inima Banatului” a...

Zilele Palatului Cultural Reșița 2025 – deschidere cu tradiție și emoție
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 09:19

Reabilitarea centrului vechi din Oravița: primăria vrea să redea farmecul istoric al orașului

Primăria Oravița a anunțat demararea unui amplu proiect de reabilitare a centrului vechi al orașului, unde farmecul arhitectural este afectat de...

Reabilitarea centrului vechi din Oravița: primăria vrea să redea farmecul istoric al orașului
Actualitate duminică, 14 septembrie 2025, 07:00

Două microbuze școlare noi pentru elevii din Cornereva, în sprijinul transportului sigur și eficient

Primăria comunei Cornereva a primit recent două microbuze noi, destinate transportului elevilor către unitățile de învățământ de pe raza...

Două microbuze școlare noi pentru elevii din Cornereva, în sprijinul transportului sigur și eficient
Actualitate sâmbătă, 13 septembrie 2025, 19:30

Ministrul Sănătății: Lucrările pentru Institutul Regional de Oncologie din Timișoara continuă cu finanțare europeană nerambursabilă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat sâmbătă, 13 septembrie 2025, că lucrările la Institutul Regional de Oncologie din...

Ministrul Sănătății: Lucrările pentru Institutul Regional de Oncologie din Timișoara continuă cu finanțare europeană nerambursabilă