[AUDIO-FOTO] Pomicultorii din Caraşova s-au specializat pe sucuri de fructe, preparate după reţete proprii

Merele sunt extrem de sănătoase și pline de vitamine care fortifică sistemul imunitar. Sucul de mere constituie unul dintre cele mai sănătoase, având numeroase beneficii.

Merele conțin: 80% apă; acizi organici; substanțe pectice; vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C și E; fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu; flavonoizi şi fibre.

Pe lângă toate aceste substanțe, marele sunt și foarte sărace în calorii. Ceea ce diferă de la o specie de măr la alta este conținutul de fructoză (zahăr care se regăsește în mod natural în fructe). Acesta poate ajunge până 16% în cazul merelor mai dulci.

Sucul de mere și celelalte sucuri din fructe sau legume reprezintă o sursă foarte bună de energie, a precizat pentru Radio Reşiţa Petru Fera din comuna Caraşova, judeţul Caraş-Severin care deţine pe aproximativ un hectar o plantaţie de măr, păr şi piersic.

Am o plantaţie de măr, păr şi piersic, un hectar îngrădit, dar neplantat în întregime. Plantaţia am înfiinţat-o în urmă cu 10 ani, iar pomii sunt pe rod. Cultura este pe şpalier, cu sistem de picurare, pe superintensiv. Am mai multe soiuri pentru că am încercat să văd cam ce merge în zona noastră. Am Idared, Golden şi Zlatna, aduse de la sârbi, asta la meri şi la peri am Jungska şi un soi de toamnă. Merele sunt de toamnă, iar perele de vară şi de toamnă. Faţă de anii trecuţi, producţia de anul acesta nu este una foarte bună. Anul acesta a fost şi secetă, eu am fost mai mult plecat, nu am reuşit să le dau apă cât ar fi trebuit şi se vede că au rămas mai mici şi nu s-au dezvoltat aşa de bine. În schimb anul trecut am avut măr la 700 de grame. Producţia am vândut-o prin sat sau la cunoştinţe din localităţile apropiate, chiar şi din Reşiţa, dar mai mult am făcut suc. Mi-am cumpărat o presă, un tocător, instalaţie de pasteurizat pentru că e păcat să fac ţuică din mere frumoase şi sănătoase. La primărie mi-am făcut un certificat de producător, iar cei care mă cunosc vin şi cumpără de la mine, fie mere, fie suc. Am încercat să fac şi suc de pară, dar nu mi-a plăcut pentru că e foarte apos şi nu îmi permit să îmi pierd clientela. Anul trecut am făcut până la 4.000 de litri de suc. Eu produsele mele le vând de acasă, la târguri nu merg pentru că nu am cantităţi foarte mari. Cei care doresc să vină să deguste din mere, pere sau vestitul suc de mere integral bio, mă pot găsi la 0744345551. Sucul este sută la sută natural, nu are gram de adaosuri, sunt împotriva acestor lucruri. La anul sper să reuşesc să diversific paleta de sucuri cu sfeclă şi morcovi, supă o reţetă proprie. Anul acesta am cumpărat de pe piaţă cele două legume şi am adăugat câte 10% din fiecare, obţinând un produs foarte bun. La anul, cum spuneam, voi încerca să îmi plantez în grădina proprie şi astfel voi diversifica din start produsele din fruct. Pe viitor intenţionez să fac şi un spaţiu de depozitare la frig pentru ca să le pot păstra mai bine. Acum le ţinem în pivniţă, dar mărul netratat şi nestropit nu ţine foarte mult, sub nicio formă nu îl pot păstra în condiţii bune până în primăvară în martie sau aprilie, el ţine maximum o lună-două şi se strică, considerent pentru care am şi optat să le transform în suc. Dar dacă aş avea un spaţiu de frig, la o temperatură de 2-3 grade Celsius le-aş putea păstra un timp mai îndelungat şi aş putea desface şi mere proaspete. Anul acesta nu am vândut niciun kilogram de mere, doar le-am dat la prieteni, am preferat să fac suc din aproape întreaga cantitate. În prezent, ambalez în PET-uri de 2 litri şi comercializez cu 10 lei, dar pe viitor mi-aş dori să schimb şi să îmbuteliez în ambalaje din sticlă, care într-adevăr sunt mai scumpe, dar este prezentarea mai frumoasă şi mă pot diferenţia şi eu pe piaţă altfel cu produsele mele.

Petru Fera

Sursa foto: facebook Petru Fera

De același autor

Related Articles