Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Pomicultorii din Caraşova s-au specializat pe sucuri de fructe, preparate după reţete proprii

Merele sunt extrem de sănătoase și pline de vitamine care fortifică sistemul imunitar. Sucul de mere constituie unul dintre cele mai sănătoase, având numeroase beneficii.

[AUDIO-FOTO] Pomicultorii din Caraşova s-au specializat pe sucuri de fructe, preparate după reţete proprii

Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 octombrie 2021, 17:53

Merele conțin: 80% apă; acizi organici; substanțe pectice; vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C și E; fier, calciu, fosfor, magneziu, iod și potasiu; flavonoizi şi fibre.

Pe lângă toate aceste substanțe, marele sunt și foarte sărace în calorii. Ceea ce diferă de la o specie de măr la alta este conținutul de fructoză (zahăr care se regăsește în mod natural în fructe). Acesta poate ajunge până 16% în cazul merelor mai dulci.

Sucul de mere și celelalte sucuri din fructe sau legume reprezintă o sursă foarte bună de energie, a precizat pentru Radio Reşiţa Petru Fera din comuna Caraşova, judeţul Caraş-Severin care deţine pe aproximativ un hectar o plantaţie de măr, păr şi piersic.

Am o plantaţie de măr, păr şi piersic, un hectar îngrădit, dar neplantat în întregime. Plantaţia am înfiinţat-o în urmă cu 10 ani, iar pomii sunt pe rod. Cultura este pe şpalier, cu sistem de picurare, pe superintensiv. Am mai multe soiuri pentru că am încercat să văd cam ce merge în zona noastră. Am Idared, Golden şi Zlatna, aduse de la sârbi, asta la meri şi la peri am Jungska şi un soi de toamnă. Merele sunt de toamnă, iar perele de vară şi de toamnă. Faţă de anii trecuţi, producţia de anul acesta nu este una foarte bună. Anul acesta a fost şi secetă, eu am fost mai mult plecat, nu am reuşit să le dau apă cât ar fi trebuit şi se vede că au rămas mai mici şi nu s-au dezvoltat aşa de bine. În schimb anul trecut am avut măr la 700 de grame. Producţia am vândut-o prin sat sau la cunoştinţe din localităţile apropiate, chiar şi din Reşiţa, dar mai mult am făcut suc. Mi-am cumpărat o presă, un tocător, instalaţie de pasteurizat pentru că e păcat să fac ţuică din mere frumoase şi sănătoase. La primărie mi-am făcut un certificat de producător, iar cei care mă cunosc vin şi cumpără de la mine, fie mere, fie suc. Am încercat să fac şi suc de pară, dar nu mi-a plăcut pentru că e foarte apos şi nu îmi permit să îmi pierd clientela. Anul trecut am făcut până la 4.000 de litri de suc. Eu produsele mele le vând de acasă, la târguri nu merg pentru că nu am cantităţi foarte mari. Cei care doresc să vină să deguste din mere, pere sau vestitul suc de mere integral bio, mă pot găsi la 0744345551. Sucul este sută la sută natural, nu are gram de adaosuri, sunt împotriva acestor lucruri. La anul sper să reuşesc să diversific paleta de sucuri cu sfeclă şi morcovi, supă o reţetă proprie. Anul acesta am cumpărat de pe piaţă cele două legume şi am adăugat câte 10% din fiecare, obţinând un produs foarte bun. La anul, cum spuneam, voi încerca să îmi plantez în grădina proprie şi astfel voi diversifica din start produsele din fruct. Pe viitor intenţionez să fac şi un spaţiu de depozitare la frig pentru ca să le pot păstra mai bine. Acum le ţinem în pivniţă, dar mărul netratat şi nestropit nu ţine foarte mult, sub nicio formă nu îl pot păstra în condiţii bune până în primăvară în martie sau aprilie, el ţine maximum o lună-două şi se strică, considerent pentru care am şi optat să le transform în suc. Dar dacă aş avea un spaţiu de frig, la o temperatură de 2-3 grade Celsius le-aş putea păstra un timp mai îndelungat şi aş putea desface şi mere proaspete. Anul acesta nu am vândut niciun kilogram de mere, doar le-am dat la prieteni, am preferat să fac suc din aproape întreaga cantitate. În prezent, ambalez în PET-uri de 2 litri şi comercializez cu 10 lei, dar pe viitor mi-aş dori să schimb şi să îmbuteliez în ambalaje din sticlă, care într-adevăr sunt mai scumpe, dar este prezentarea mai frumoasă şi mă pot diferenţia şi eu pe piaţă altfel cu produsele mele.

Petru Fera

Sursa foto: facebook Petru Fera

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Agricultură luni, 14 aprilie 2025, 12:07

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens

După sărbătorile pascale, consumatorii se vor putea bucura de primele roșii românești din acest an. Legumicultorii din județul Dolj,...

Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Agricultură vineri, 11 aprilie 2025, 17:00

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare

Pe măsură ce se apropie Floriile, piețele din Caraş-Severin devin tot mai animate. Românii iasă la cumpărături, pregătindu-se pentru una...

Pregătiri pentru Florii: Ce caută bănăţenii în piețe înainte de sărbătoare
Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Agricultură joi, 10 aprilie 2025, 15:00

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate. Târgul se va desfășura în perioada 13 – 22 aprilie 2025 Primăvara aduce nu...

Târg de Paște la Berzovia: Un eveniment pentru comunitate
Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 19:49

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR

Guvernul a aprobat majorarea primei anuale acordate proprietarilor de terenuri care aleg să planteze păduri, în cadrul programului finanțat prin...

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 14:15

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%

Temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii aprilie 2025 au afectat grav livezile din Banat, surprinzând pomii fructiferi aflați deja...

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 12:35

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit marți, 8 aprilie 2025, cu reprezentanții Asociației Producătorilor...

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire
Agricultură marți, 8 aprilie 2025, 16:30

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii

Veste bună pentru fermieri! Aceştia pot profita de sprijinul oferit de Guvern în perioada 2025-2027 prin noua schemă de ajutor de minimis...

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii
Agricultură duminică, 6 aprilie 2025, 15:00

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică

În perioada 5-6 aprilie 2025, Parcul Central din Băile Herculane a găzduit prima ediţie a Târgului de Primăvară, un eveniment dedicat...

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică