Zvon sau realitate: Vor fi eutanasiaţi câinii din padocul din Reşiţa?

Reţelele de socializare s-au umplut în ultimele zile cu postări de genul “S.O.S. Reşiţa! Dragi iubitori de animăluţe şi asociaţii, în curând vor fi eutanasiaţi câinii din padoc!”.

Şeful Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa, Daniel Călin ne lămureşte dacă este doar un zvon sau temerea reşiţenilor este întemeiată.

Daniel Călin: Din păcate vă pot confirma această temere a celor care sunt iubitori de animale, dar trebuie să conștientizăm că niciunde, în niciun oraş din lumea asta evoluată nu se întâmplă ce se întâmplă la noi, mai ales în Reșița. Situația câinilor vagabonzi sau a câinilor comunitari cum sunt ei denumiţi este una aproape tragică. Aţi văzut ce s-a întâmplat cu acel bătrân care a fost atacat de 16 câini și care nu știm sigur dacă va reuși să scape de acest eveniment și să nu se întâmple o situație mai tragică. În padoc, în momentul de faţă există undeva în jur de 400 de câini.

În primă fază, vor fi evaluați de către un medic cei care sunt bolnavi sau suferinzi, după care se vor scădea efectivele, vrem să ajungem undeva la maxim 50 de câini în padoc. Noi capturăm între 3 și 10 câini pe zi cu echipa de ecarisaj și padocul a devenit suprapopulat… adică dacă într-o boxă, pentru confortul lor ar trebui să fie trei sau chiar doi câini sunt poate și 10 câini într-o boxă. Padocul nu este foarte mare, cheltuielile ca să îl extindem ar însemna să achiziţionăm teren, să în reavizăm, este mult mai complex şi nu în ultimul rând, trebuie să ţinem cont de legislaţia în vigoare care este foarte clară și care ne permite această acțiune. Adică orice câine capturat și nerevendicat în 14 zile se poate eutanasia!

România a adoptat în 2013 o lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân după 14 zile de la capturarea de pe domeniul public, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi.

6 COMENTARII

 1. Domnule Primar și domnule director, singura alternativa la problema aceasta este sterilizarea in masă și nu eutansierea acestor câini maidanezi! In ceasul al 12-lea D-voastra domn primar, care conduceți destinele acestui oraș, puneti-va la masa cu toate ONG-urile de Protectia Animalelor pentru a găsi rezolvarea acestei probleme! Daca aceasta problema nu se va rezolva pentru ambele părți, va fi o pata neagra pentru acest oraș care se vrea unul european! Cred în buna credință și în Dumnezeu că acest lucru se va rezolva!

 2. Sufletele acestor nevinovați, sa nu-i lase pe cei care i-au abandonat, sa poată dormi noaptea, suntem needucați și dobitoci, de ce sa sterilizaam, mai bine ii arunc e câmp

 3. Câinii nu au apărut prin magie pe străzi. Sunt câini aruncați de oameni needucați, care nu sterilizează și nu sunt conștienți ca fiecare pui lăsat în drum ca ajunge dacă dzeu îl lasă un adult care se va reproduce. Eutanasierea celor 400 de câini nu va rezolva problema, pentru ca se vor captura încă atâția, și se vor eutanasia încă atâția etc. Pana la urmă cheltuilile vor fi mai mari decât achiziționarea unui teren și sterilizarea animalelor. Și foarte important : educarea populației de oameni…”Oameni”, adică țărani proști care nu își sterilizează animalele. Că ei stau la baza problemei. Salut

 4. Dar controale la domicilii de ce nu se fac?
  De ce nu se incepe cu inceputul si intotdeauna cu coada?
  Nu v ati lămurit de ani de zile, ca eutanasierea nu a dat rezultate niciodata? Doar sterilizarile vor eradica raspandirea cainilor, ce e asa de greu de inteles?
  Vi se tot spune asta de ani de zile, dar deja incepem sa credem ca de fapt nu se doreste controlarea nr de caini, pt ca exista alte interese.

 5. Am convingerea ca un incident precum cel intamplat unei persoanei noangenare – despre care nu stim cum a actionat in eventuala prezenta a cainilor, nici cat de rationala era in vreme de Sarbatori, cand, dupa traditie, ne conducem mai mult dupa inteligenta emotionala, nu-i asa? – nu va fi un pretext pentru un masacru in cadrul padocului resitean. Implicit, o pata neagra pe istoria orasului si pe viitorul lui!
  Cu siguranta, la nivelul administratiei orasului, nu la cel al unei oarecare directii, se vor gasi solutiile demne de orasul “smart” si prietenos cu toate vietuitoarele de pe cuprinsul sau. Sau ma insel, domnule Şef al Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local Reşiţa? Un oras are patrimoniu istoric si are, deopotriva, patrimoniu viu – ambele la fel de importante, cu conditia ca toti sa intelegem si sa respectam valorile sale, educand populatia umana sa-si inteleaga rosturile. Resita este, de doua secole si jumatate, un mediu urban, nu o ruralitate medievala!

 6. Nu mai distrugeți grădinile oamenilor fiecare are 1 sau 2 cîini le dă de mîncare au grijă de ei .Aceste grădini sînt de pe vremea comunismului și le-au dat voie să aibă grădini .și au venit capitaliști și gata distrugem

Comments are closed.

De același autor

Related Articles