[AUDIO] Ziua Zonelor Umede, marcată şi în Banat

zzumede

Această zi este marcată la scară mondială la data de 2 februarie şi are ca temă, anul acesta, “Zonele umede şi agricultura”, ţinând cont că 2014 a fost declarat de către ONU ca fiind Anul Internaţional al Agriculturii de Familie.

Obiectivul declarat este acela de a conserva zonele umede, ca habitat al păsărilor acvatice, acestea fiind considerate importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă.

Implicarea României în protecţia zonelor umede se reflectă de asemenea şi prin desemnarea până la această dată, a 12 astfel de zone de importanţă internaţională: Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării”; Insula Mică a Brăilei; Parcul Natural Lunca Mureşului; Complexul piscicol Dumbrăviţa; Lacul Techirghiol; Parcul Natural Porţile de Fier; Parcul Natural Comana; Tinovul Poiana Stampei; Lacul Bistreţ; Confluenţa Olt – Dunăre; Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia.

Judeţul Caraş-Severin are o suprafaţă de 2.159 de hectare de zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier. Acestea, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche, Zona Umedă Calinovăţ, Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional, european si nu numai.

În perioada 2012-2015, zonele umede Porţile de Fier beneficiază de măsuri de conservare venite în scopul asigurării unui statut favorabil de conservare a speciilor de păsări prin Proiectul LIFE10 „IMBUNĂTĂŢIREA STATUTULUI DE CONSERVARE PENTRU SPECIILE ŞI HABITATELE PRIORITARE DIN ZONELE UMEDE ALE PORŢILOR DE FIER” implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Universitatea din Bucureşti si Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin va organiza în perioada 29-31 ianuarie o serie de acţiuni cu elevii şcolilor din Pojejena, Berzasca, Socol, Moldova Nouă, şcoli care se află în perimetrul Parcului Natural Porţile de Fier – Sit Ramsar, având ca scop educaţia ecologică a acestora cu privire la importanţa zonelor umede în dezvoltarea durabilă în aceste zone la nivel naţional şi internaţional.

România a aderat la Convenţia Ramsar din Iran încă din anul 1991, Ziua Mondială a Zonelor Umede fiind sărbătorită însă peste tot în lume începând cu anul 1997.

Mirela Ianoşi – purtătorul de cuvânt al APM Caraş-Severin:

Cele mai citite

Related Articles