[AUDIO] Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe: Peste 900.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica

În fiecare an, la 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Anul acesta, datorită Săptămânii Patimilor şi a postului, acest mare praznic a fost decalat de Sfântul Sinod pentru a fi sărbătorit în cea de-a doua zi de Paşti, în data de 25 aprilie.

Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. A urmat cariera militară şi a ajuns comandant în armata împăratului Diocleţian.

În anul 303, împăratul a dat un decret prin care toţi creştinii erau obligaţi să se lepede de credinţa în Hristos şi să se închine zeilor. Sfântul Gheorghe, pentru că nu a vrut să se jertfească zeilor, a fost condamnat la moarte prin decapitare în urmă cu 1711 ani, într-o zi de 23 aprilie.

Peste 900 de mii de români îşi sărbătoresc astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe onomastica, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor. Potrivit statisticilor existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, dintre românii sărbătoriţi, peste 750 de mii sunt bărbaţi, iar 180 de mii femei. Majoritatea românilor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic poartă numele de Gheorghe, George, Gheorghiţă şi Ghiţă, iar femeile care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Georgeta, Georgiana, Geta, Gina şi Ghiţa.

La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor!

Află aici despre simbolistica zilei de la părintele Sorin Valentin Popovici:

Sursa foto: psalţiicatedraleipatriarhale.wordpress.ro