Ziua Paşaportului Românesc

paşaportului

Lucrătorii Serviciului public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple din Caraş-Severin au sărbătorit astăzi prin muncă Ziua Paşaportului Românesc. Chiar dacă acest document se eliberează doar la sediul serviciului din Reşiţa, activitatea nu a fost prea intensă astăzi. Sebastian Dragomir a aflat mai multe despre istoricul paşaportului românesc, dar şi câte documente au fost eliberate în acest an, de la comisarul-şef Cătălin Colţescu: „în primele două luni din acest an au fost eliberate aproape 800 de paşapoarte electronice şi 580 de paşapoarte temporare. 62 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate au solicitat eliberarea documentului de călătorie, iar pentru alţi 62 de cetăţeni cu domiciliul în Caraş-Severin s-a dispus interzicerea dreptului de a călători în străinătate”.

 

 Paşaportul face dovada identităţii şi cetăţeniei titularului şi îi dă dreptul de a ieşi şi de a intra în ţara prin oricare dintre punctele de trecere a frontierei deschise traficului internaţional de calători. În străinătate, paşaportul dă dreptul titularului la asistenţă şi protecţie din partea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României.

Paşapoartele simple electronice şi simple temporare se păstrează de către titulari, care au obligaţia de a nu le înstrăina, cu excepţia situaţiilor în care documentele se reţin de autorităţile competente sau se depun la misiunile diplomatice ori oficiile consulare străine, în vederea aplicării vizei. Paşapoartele pot fi reţinute numai de către organele de poliţie, autorităţile judiciare, misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple, precum şi cele pentru evidenţa persoanelor, doar în cazul în care situaţia o impune, pentru exercitarea atribuţiilor specifice prevăzute de lege. În aceste situaţii autorităţile care reţin paşapoartele au obligaţia să elibereze titularului o dovada care să ateste faptul că paşaportul a fost reţinut, precum şi motivele care au stat la baza acestei măsuri.

Valabilitatea paşapoartelor simple electronice este de 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit vârsta de 12 ani, respectiv de 5 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 de ani. Valabilitatea paşapoartelor simple temporare este de un an, indiferent de vârstă.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles