„Ziua Holocaustului” la bibliotecă

ziua veteranilor (3)În întreaga lume a fost marcată ieri „Ziua Holocaustului”, iar Biblioteca municipală din Reşiţa a organizat astăzi o întâlnire dedicată evenimentului.

Elevi din clasa a 11-a de la Liceul „Mircea Eliade” care studiază opţional „Istoria Holocaustului” au participat astăzi la comemorarea evenimentului istoric de la 9 noiembrie 1938, intitulat generic „Noaptea de cristal”. În numele comunităţii  evreieşti din Reşiţa, a vorbit preşedintele acesteia, Ivan Schnabel, care între altele a menţionat că  evreii din zona Banatului au venit în majoritate din Spania, alungaţi de războaiele religioase de acolo, că odată stabiliţi mai ales în zonele miniere nu aveau voie decât să facă comerţ, şi că în perioada Holocaustului, toţi evreii au fost deportaţi la oraviţa, unde au format o comunitate de circa 400 de membri. La ora actuală, în reşiţa trăiesc peste 70 de persoane de origine mozaică.

Invitat special a fost reprezentanta Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Janina Ilie, care a atras atenţia asupra fenomenului antisemit, care încă există în Europa şi a dat câteva exemple recente petrecute în ţări ca Belgia, Olanda, Marea Britanie sau Franţa.

Toţi participanţii au fost invitaţi mai apoi să viziteze sinagoga din Reşiţa şi să cunoască mai multe despre istoria zbuciumată a acestui popor.

(Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles