Ziua Culturii Române și nașterea poetului Mihai Eminescu – marcate astăzi în stațiunea de pe Valea Cernei!

Ziua Culturii Române și nașterea poetului Mihai Eminescu au fost marcate astăzi în stațiunea Băile Herculane în cadrul Festivalului internațional de literatură MIHAI EMINESCU, una dintre cele mai longevive manifestări de profil din țară, ajunsă în acest an la cea de-a 29-a ediție! Au participat peste 35 de personalități ale vieții culturale din țara noastră, dar și reprezenanți ai comunităților românești din Republica Moldova și Serbia.

Manifestările au început în cursul dimineții în municipiul Drobeta Turnu Severin, iar la sosirea pe Valea Cernei, participanții la simpozion au poposit la bustul lui Mihai Eminescu amplasat în Centrul Istoric al stațiunii, unde au depus o coroană de flori și au asistat la un moment poetic susținut de Karina Spătaru – elevă la Liceul HERCULES din Băile Herculane. Festivalul a continuat la Sala de ședințe a Primăriei orașului de pe Valea Cernei cu un recital de poezie eminesciană susținut de un grup de elevi din ciclul gimnazial de la Liceul HERCULES, urmat de un simpozion dedicat personalității și creației lui Mihai Eminescu, nelipsind controversele pe temele eminesciene, între cei care au susținut comunicări pe această temă!

În cadru festiv, a avut loc decernarea Premiilor MIHAI EMINESCU 2019, acordate de un juriu condus de academicianul Mihai Cimpoi. În acest an au primit acest premiu : Vasile Barbu, Delia Munteanu, Mihai Firică, Mihaela Albu, Tudor Nedelcea, Dorin Bălteanu, Vasile Morar și nIcolae Scheionu. Totodată, organizatorii au acordat Diploma de onoare pentru promovarea culturii române grupului de elevi și cadre didactice de la Liceul HERCULES, care au participat și la edițiile precedente ale manifestării : Ania Urdeș (clasa a V-a), Ruxandra Cincheză (clasa a VI-a), Bogdan Bubă (clasa a VII-a), Karina Spătaru și Lorena Bîrlan (clasa a XI-a) și cadrele didactice prof. Oana Bubă, prof. Mihaela Urdeș și prof. Despina Bălteanu.

La sfârșitul manifestării, am cules impresiile unora dintre participanți :

Concluziile asupra acestei ediții le aflăm de la organizatorul festivalului – Florian Copcea :

Festivalul se va încheia mâine (marti 15 ianuarie) la Orșova, unde participanții vor continua dezbaterile pe tema eminesciană în cadrul unui simpozion care se va desfășura la Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul de la malul Dunării.

Organizatorii manifestării de pe Valea Cernei sunt Fundația Culturală LUMINA din Drobeta Turnu Severin, Primăria și Consiliul Local Băile Herculane.

Paul-Sever SMADU

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles