Zeci de proiecte cu finanțare europeană au întârzieri în Regiunea Vest

La nivelul regiunii Vest, 70 de proiecte contractate prin Programul Operațional Regional și aflate în pericol de a pierde finanțarea vor fi etapizate, astfel încât să poată fi continuate prin alte programe cu finanțare europeană. Alte 79 de proiecte nefinalizate și nefuncționale, vor beneficia doar de perioadă de timp suplimentară pentru implementare, urmând ca toate cheltuielile efectuate după 31 decembrie să fie suportate din bugetele beneficiarilor.

Pentru o parte dintre ele termenul va putea fi prelungit și în actualul exercițiu financiar, spune directorul Agenției Regionale de Dezvoltare Vest, Sorin Maxim.

“Sunt proiecte care au 5-6 ani de la momentul contractării și evoluția lor nu are un ritm care corespunde unei lucrări de infrastructură sau de investiții la nivelul pe care ei și l-a asumat. Autoritatea trebuia să facă toate diligențele ca să nu existe timp morți. Cred că asta ține foarte mult de bucătăria proprie a fiecare autorități să urmărească astfel de lucrări”, a afirmat Sorin Maxim la Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest.

În Caraș-Severin sunt 48 de astfel de proiecte întârziate sau nefinalizate. La o parte dintre ele chiar se va renunța, afirmă președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.

„Cam toate sunt foarte vechi. La Bocșa, spre exemplu, avem o problemă cu pista de biciclete care trebuia să fie făcută până la final de an, cu autobuzele electrice, cu autogările. Sunt probleme datorită faptului că proiectele au început cu mulți ani în urmă și nu au fost duse la capăt. În ceea ce a ținut de mine, am reziliat contracte proaste. Reziliem și le facem cu alții și proiectele respective sunt pe cale să fie finalizate. Este vorba despre apă și canal la Bocșa, Oravița sau Reșița, unde au fost reziliate contractele cu constructorii care nu și-au respectat obligația”, a declarat Dunca.

La Timișoara a avut loc în această săptămână Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest unde s-a discutat despre stadiul implementării celor mai importante programe de dezvoltare regională cu finanțare europeană. Acolo a fost prezent atât președintele Dunca, cât și primarul Reșiței, Ioan Popa, alături de reprezentanții administrațiilor locale din Arad, Timiș și Hunedoara.

Cele mai citite

Related Articles