Peste 200 de medici au fost reclamaţi, anul trecut la Colegiul Medicilor din România. 23 dintre aceştia au fost aspru sancţionaţi. În timp ce unii au primit mustrare sau avertisment, alţii au primit interdicţie de a mai profesa. Cele mai multe reclamaţii au fost depuse pentru medicii din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Târgu-Mureş şi Craiova. Judeţul Caraş-Severin se află pe ultimul loc cu doar 2 reclamaţii, a afirmat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean.

Se pare că 113 cauze au rămas nesancţionate, iar în şapte s-a retrimis dosarul la colegiul teritorial pentru adoptarea unei decizii conform prevederilor legale. În deschiderea adunării generale a Consiliului Medicilor din România, preşedintele Gheorghe Borcean a pledat pentru încredere reciprocă între medic şi pacient. “Consider că ar trebui să focalizăm acţiunile breslei asupra medicinii de încredere. Apreciez că relaţia dintre medic şi pacient trebuie să câştige influenţă şi francheţe. Pacientul nu trebuie să interpreteze relaţia cu doctorul sau într-un mod simplist. Medicul nu este o persoană este o instituţie. Instituţia medicului nu este una rece şi impersonală ca alte instituţii — mergi la doctor pentru că îl creditezi cu competenţă şi credibilitate”, a afirmat medicul caransebeşan, Gheorghe Borcean.

Sunteţi nemulţumit de modul în care v-a tratat un medic? Consideraţi că nu aţi primit tratamentul corespunzator? Dacă vă aflaţi în această situaţie, puteţi depune o reclamaţie la Colegiul Medicilor al carui membru este respectivul doctor. După ce a fost depusă plângerea, Biroul executiv al Consiliului  dispune trimiterea dosarului la comisia de disciplină.

Potrivit legii, sancţiunile disciplinare sunt: mustrare, avertisment, vot de blam, amendă de la 100 lei (RON) la 1.500 lei (RON), interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an şi retragerea calităţii de membru al CMR, respectiv interzicerea exercitării profesiei.

Plângerea se înregistrează dacă există date de identificare. Nume, prenume, locul de muncă ale medicului împotriva căruia se face, precum şi numele, prenumele, adresa şi semnătura pacientului. Plângerea se va depune personal sau prin mandat cu procura ori poate fi trimisă prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Documentul poate fi depus în termen de 6 luni.Nu se vor înregistra plângerile trimise prin fax ori depuse sau trimise în copii. Biroul Consiliului se poate sesiza şi dispune începerea unei anchete disciplinare şi din oficiu.

Daiana Roşca