Zeci de elevi din Caraș-Severin parcurg zilnic kilometri întregi pentru a ajunge la şcoală

Zeci de elevi din satele izolate ale comunei Șopotu Nou, județul Caraș-Severin, sunt nevoiți, zilnic, să parcurgă până la cinci kilometri pe jos, și apoi altă distanță cu microbuzul, pentru a ajunge la școala din localitate, care a fost reabilitata și modernizată de către autorități.

“Este vorba despre copiii care locuiesc în satele izolate ale comunei, unde microbuzele scolare nu pot ajunge. Scoala din Sopotu Nou este în perfecta stare, este autorizata. Am avut aici o serie de investitii de-a lungul anilor, care s-au finalizat. La ora actuala lucram la reabilitarea scolii din Valea Rosie, prin Ministerul Dezvoltarii, care a asigurat circa 300.000 lei, restul fiind asiguraţ prin cofinantare de primarie, iar la scoala din Ravensca am reabilitat grupurile sanitare si avem apa curenta în interiorul scolii, asa cum sunt si la toate celelalte. La fel si la Rachita, o alta scoala apartinatoare comunei. Aici, cursurile se deruleaza într-o casa particulara, cu contract de închiriere. Din pacate, numarul elevilor fiind sub zece, nu putem primi finantare”, a declarat primarul comunei Sopotu Nou, Paun Baba.

La scoala gimnaziala din localitate învata 90 de elevi si aproape 60% dintre acestia fac naveta, atât pe jos, cât si cu microbuzele scolare, care nu reusesc sa acopere întreaga suprafata a comunei care are zece sate rasfirate pe dealuri si vai.

În ciuda conditiilor dificile, la Sopotu Nou nu exista abandon scolar, poate si pentru ca, afirma primarul Paun Baba, în ultimii ani, elevilor li s-au oferit toate conditiile pentru a studia. În comuna functioneaza trei microbuze scolare ce asigura transportul elevilor din satele apartinatoare, pâna în centrul comunei.

Sopotu Nou este o comuna în care locuiesc 1.268 de persoane, dispersate în zece sate.

sursa – agerpres.ro

De același autor

Related Articles