Un val de frig a cuprins România!

Vremea s-a răcit în toată ţara! Temperaturile au scăuut cu până la 8-10 grade faţă de cele normale pentru acestă perioadă. 

Potrivit meteorologilor, răcirea vremii se va resimţi în toată ţara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8 – 10 grade mai coborâte decât cele normale în această perioadă a anului.

Prognoza meteo valabilă pentru intervalul 24 septembrie – 7 octombrie, dată publicităţii de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), arată că începând de vineri vremea se va încălzi uşor, iar regimul termic va deveni apropiat de normal, însă o probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată după data de 29 septembrie.

BANAT

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu abateri termice negative semnificative faţă de mediile multianuale, cu maxime de 14-17 grade şi minime de 3-8 grade. O creştere de temperatură este de aşteptat pentru perioada 28 – 30 septembrie, când regimul termic va deveni apropiat de normal. Pentru cea de-a doua săptămână, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul sau uşor mai mici decât cele specifice începutului de octombrie, în special în privinţa valorilor diurne. Probabilitatea mai mare de ploaie este prognozată pentru perioada 2-6 octombrie.

LA MUNTE

Intervalul de referinţă va debuta cu o vreme în răcire, caracterizată de valori de temperatură sub cele normale pentru această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 4-9 grade şi minime negative în toate masivele montane. Încălzirea vremii din intervalul 28-29 septembrie se va concretiza prin temperaturi apropiate de cele climatologic specifice. Ulterior, deşi sunt de aşteptat variaţii termice de la o zi la alta, probabilitatea pentru menţinerea temperaturilor într-un ecart mediu în jurul celui obişnuit la început de octombrie va fi relativ ridicată. Ploi slabe, locale, vor fi la începutul intervalului de referinţă, când, la peste 1.800 de metri altitudine, pot apărea precipitaţii mixte. Apoi, probabilitatea să plouă în majoritatea masivelor va fi mai ridicată în jurul datei de 29 septembrie şi în perioada 2-5 octombrie.

foto news.ro

Valentina Adam