Voi, cei de la Radio Reşiţa şi noi, cei de la Teatrul de Vest: muncim cu Sufletul pentru un CV cultural al Reşiţei

Primele concluzii, după ce a căzut cortina peste Festivalul de Teatru „Prichindel”, în exclusivitate pentru Radio Reşiţa, împărtăşite de directorul artistic al Teatrului de Vest, Dan Mirea:

„Vreau să cred că ceea ce s-a întâmplat, în cele trei zile la Reşiţa, a fost un lucru care trebuie să intre în normalitate. Reacţia publicului a fost extraordinară pe parcursul zilelor de festival, toate spectacolele bucurându-se de o prezenţă numeroasă alcătuită din prichindei de toate vărstele. Dintre ei au venit personal şi ne-au felicitat pentru iniţiativă, au apreciat atât spectacolele , dar şi parada personajelor din basme însoţite de fanfara Centrului Cultural din Alba-Iulia.

Acest eveniment era necesar pentru oraş şi vreau să cred că va avea ecouri pozitive mult timp de acum încolo.Reacţia şi aprecierea reşiţenilor ne obligă să ne gândim cu seriozitate şi la ediţiile următoare ale acestui festival. Efectiv am fost oprit de oameni pe stradă sau mi s-a transmis pe reţelele de socializare, ori prin sms, mulţumirea concetăţenilor noştri vis-a-vis de realizarea acestui eveniment cultural pentru urbea noastră.Premiera „Eliza şi lebedele” a fost aplaudată la scenă deschisă minute în şir, atât de copii, cât şi de cei maturi. Dacă am fost iniţiatorul primului festival „Scena ca o stradă’’ şi acum al acestui festival pentru copii, trebuie să menţionez că nu puteam să le realizez singur şi fără sprijinul tuturor colegilor din Teatrul de Vest, dar şi al autorităţilor locale, cărora le mulţumesc deopotrivă pentru înţelegerea şi susţinerea lor totală.

Timp de două săptămâni colectivul teatrului reşiţean a lucrat la foc continuu.Trup şi suflet s-au dedicat acestui eveniment cultural-artistic şi aici vreau, prin intermediul Radio Reşiţa, să le mulţumesc pentru implicarea necondiţionată, în mod special personalului tehnic, de la sunet, lumini, mânuitori decor, croitori, fiindcă şi-a onorat cu profesionalism toate sarcinile, în pofida oboselii şi-a numeroaselor sarcini de îndeplinit.Este încă o dovadă că Teatrul de Vest nu trebuie să-şi oprească activitatea, mai ales în condiţiile în care este o alternativă pentru a scoate oraşul din anonimat, dincolo de circuitul turistic în care se poate încadra Reşiţa, teatrul rămâne un reper cultural care se integrează în circuitul acesta şi promovează oraşul.

Cu acest festival am început stagiunea şi pe 2 octombrie vom prezenta publicului o nouă premieră, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Ken Kesey, regia Marius Oltean. Cu acest prilej va fi prezent şi un membru al juriului de selecţie al festivalului de la Zagreb, unde sperăm să participăm”.

Se pare că Reşiţa se deschide prin cultură, gândindu-mă şi la Iura Luncaşu care are ca obiectiv imediat un film la Reşiţa, cu actori de la Bucureşti, dar şi cu actorii Teatrului de Vest şi colaboratori din societatea civilă, film cu şi despre Reşiţa care va rula în toate oraşele din ţară şi în importante ţări europene.

„Da, Iura a fost foarte încântat de potenţialul actorilor de la Reşiţa. Acest privilegiu de-a juca în acest film făcut în colaborare cu Primăria Reşiţa, care a înţeles că şi prin cultură oraşul se poate promova, este determinat de o nouă viziune a noii conduceri a municipiului de pe Bârzava.

Reşiţa îşi creează un CV cultural, pe principiul: cea mai bună politică a lumii este cultura.

Da, nimic nu este ieşit din comun, acum este doar o stare de normalitate, chiar dacă un pic târziu, totuşi trebuie să intrăm în această stare de normalitate şi să funcţionîm aşa cum funcţionează toate oraşele care au instituţii de cultură care le reprezintă.Deci, da cea mai buna politică este cultura, pentru că în majoritatea cazurilor nu dă greş.

Vreau să îi mulţumesc doamnei Laura Sgaverdea şi întregii echipe Radio Reşiţa pentru buna colaborare şi sprijinul acordat, punctual printr-un parteneriat care dezvăluie că şi voi familia Radio Reşiţa şi noi cei de la Teatrul de Vest, muncim cu sufletul.Voi sunteţi cei care ne-aţi sprijinit în fiecare acţiune a noastră, v-am simţit prezenţa la fiecare eveniment. Dincolo de emisiunile unde am fost invitat şi în acest festival v-am văzut în toate cele trei zile alături de noi şi vă mulţumesc.

Transmit ascultătorilor Radio Reşiţa să rămână pe frecvenţa pe care o ştiu şi eu şi ei- 105,6 fm-pentru că prin intermediul vostru le vom aduce la cunştinţă tot ceea ce se întâmplă la teatrul reşiţean”.

Anca Bica-Bălălău

Cele mai citite

Related Articles