[VIDEO] Pisica sălbatică – o umbră prin pădurile Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului

Un exemplar rar de pisică sălbatică a fost recent filmat în pădurile Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

Publicată de Ifca Nicusor pe Marţi, 10 iulie 2018

Conform directorului Administraţiei ariei protejate din Caraş-Severin, Nicolae Ifca un efectiv însemnat din această specie vieţuieşte pe întreaga suprafaţă a parcului. Pisica sălbatică este foarte asemănătoare cu pisica de casă, diferenţa fiind dată doar de aspectul tărcat al acesteia şi de dimensiunile generale, mai mari ale corpului.

Nicolae Ifca a mai spus că, prin intermediul camerelor de supraveghere cu senzori, montate în teren, se monitorizează permanent evoluţia animalelor sălbatice pe raza ariei protejate.

Amintim că, pisica sălbatică (Felis Silvestris) este foarte asemănătoare cu pisica de casă sau comună, diferenţa fiind dată doar de aspectul acesteia tărcat şi de dimensiunile mai mari ale corpului. Pisica salbatică are o greutate cuprinsă între 4 şi 10 kg şi o lungime de 55-70 cm. Dimorfismul sexual nu este evident. Capul este mai mare, mai greu şi are urechile mai scurte dispuse mai degrabă orizontal decât în sus, spre deosebire de urechile pisicii domestice. Are picioare scurte cu labele late spre deosebire de cele ale unei pisici de casă. Coada măsoară 25-35 cm lungime, lăsată să atârne, deloc subţire, cu cerculeţe negre şi se termină cu un vârf negru. Pata neagră situată pe posterior piciorului din spate îi este de asemenea caracteristică, fiind redusă doar lângă călcâi, spre deosebire de cea a pisicii de casă care urcă până spre cotul piciorului. Blana poate avea culoarea unei pisici domesticite precum roşcată, cu dungi negre sau albastru-gri dar poate varia de la galben deschis la maro cu dungi şi pete. Pe gât, abdomen şi unele zone ale pieptului blana este albă. Are părul lung, moale şi gros, a declarat pentru Radio Reşiţa Nicolae Ifca.

Pisica sălbatică și râsul, sunt animale singuratice, dar în perioada împerecherii pot fi întâlnite și în grupuri. Pisica sălbatică se împerechează în februarie – martie, iar după o gestație de aproximativ 70 de zile, femela naște între 2 şi 4 pui.

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului, Nicolae Ifca, a mai spus că, pe raza ariei protejate se regăsesc peste 600 de exemplare de animale sălbatice.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto, video: facebook parcul naţional semenic-cheile carasului