[VIDEO-AUDIO] ”Mărţişoare” din ceramică la Centrul de Tineret Mansarda din Reșița

La Centrul de Tineret Mansarda din Reșița a avut loc timp de trei zile un nou atelier. Este vorba de ”Atelierul de ceramică”, în care tinerii s-au familiarizat cu realizarea acestui gen de creaţii, ușor accesibile atât începătorilor cât și celor care au mai lucrat ceramică. Din mâinile lor au ieşit lucruri deosebite, de la diverse obiecte decorative, ghivece de flori, vase, până la mărţişoare. Respectând întocmai măsurile de protecţie, copiii şi tinerii au avut parte de momente inedite, fiind îndrumaţi de două tinere artiste bănăţene Oana Opinca şi Neli Kirali.

Oana Opinca a absolvit în 2018 Facultatea de Arte şi Design Timișoara. Lucrează ceramică de 6 ani și a onorat invitaţia Centrului de Tineret Mansada Reșița, ca să împărtăşească tinerilor pasiunea ei pentru arta modelării lutului, felul cum îi dă culoare și îl pune în valoare. Este un facilitator priceput, răbdător, care are abilitatea de a face procesul de fabricare a ceramicii să arate simplu. Cu atitudinea ei optimistă va determina pe cei mai reticenți dintre participanți să devină convinși că vor continua lucrul cu lutul, cu ceramica, să devină din ce în ce mai pricepuți.

Oana a vorbit despre interacţiunea cu tinerii reşiţeni:

”Am încercat să-i familiarizăm pe tineri cu arta modelării lutului, de la design-ul de obiect până la partea de turnare în porţelan, de uscare, ardere, glazurare. Nu ne aşteptam ca tinerii să fie aşa de interesaţi, pentru că mulţi sunt atraşi mai mult de tehnologie, internet. Participanţii au pus multe întrebări, au fost chiar pricepuţi. Clar se vede influenţa benefică pe care o are asupra lor coordonatoarea acestora, Daniela Lupşan. Nu ne oprim aici, vom continua să organizăm astfel de ateliere. Îi aşteptăm pe toţi cu braţele deschise, pe toţi cei dornici să înveţe, să experimenteze.”     

Despre interacţiunea cu adolescenţii reşiţeni a vorbit o altă tânără talentată, Neli Kirali:

”Am avut o diversitate de vârste, s-au integrat foarte bine în grupuri, au colaborat foarte bine. În principiu noi facem ceramică utilitară, cam tot ce se poate folosi şi acasă, de la căni, farfurii, boluri,platouri. Noi ne-am creat această echipă, am reuşit de-a lungul timpului să o transformăm într-o adevărată familie. Vom continua colaborarea cu Centrul de Tineret Mansarda.”

Participanţii au fost la rândul lor încântaţi, fascinaţi de ce se poate face dintr-o bucată de lut. Ionela Pleșan este una încântată de produsele finite:

”A fost un atelier care mi-a plăcu foarte mult. Am lucrat intens, dar a fost foarte bine, interesant. Am făcut mai multe boluri, cănuţe de cafea, frunze decorative.”  

Cursul a fost oferit gratuit tinerilor, fiind unul dintre multiplele proiecte dezvoltate la Centrul de Tineret Mansarda prin care se încearcă atragerea  tinerilor spre activități de educație nonformală, în care învățarea este una prin practică, exercițiu și prin joc în cea mai mare parte.