Valea Cernei este atractivă pentru specialiștii în speologie și carstologie din Europa!

134

Simpozionul internațional de Biospeologie și Carstologie Teoretică și Aplicată reunește la acest sfârșit de săptămână pe Valea Cernei aproape 50 de specialiști în domeniu din Italia, Slovenia, Polonia și, desigur, din țara noastră, manifestarea desfășurându-se sub semnul aniversării celor 150 de ani de la nașterea celebrului naturilst român Emil Racoviță.

Timp de două zile, la Sala de Conferințe a Hotelului Afrodita din Băile Herculane au fost prezentate o serie de lucrări științifice, precum și sesiuni de postere din domenii specifice speologiei și carstologie. Concluziile la finalul părții științifice a simpozionului ne sunt prezentate de Dumitru Murariu – directorul adjunct al Institutului Speologic EMIL RACOVIȚĂ : “Putem spune cu conștiința deplin împăcată simpozionul și-a atins deplin scopul, întrunind specialiști din diferite domenii, aici este o echipă interdisciplinară, încât toți aceștia au contribuit la deplinul succes al simpozionului și cred că în 2020, când va fi centenarul Institutului de Speologie – primul din lume, înființat de Emil Racoviță, ne vom revedea în mare parte cu aceeași specialiști și cu alții, care se vor adăuga între timp! Va trebui la Cluj, pentru că este locul unde s-a înființat, dar nu este exclus să fie un simpozion și la Herculane!”

Valea Cernei, prin specificul său, se bucură de aprecierile unanime ale specialiștilor prezenți la acest simpozion, care ne-au prezentat impresiile după această manifestare. Între invitați s-a aflat și directorul Institutului de Speologie din Bologna (Italia) – prof. Paolo Forti, care predă la Universitatea din Bologna :

De asemenea, între participanți s-a aflat directorul Muzeului de Istorie Naturală din Verona – Leonardo Latella :

Manifestarea s-a bucurat și de participarea în plenul simpozionului a prof. Giuseppe Messana – de la Institutul pentru Studiul Ecosistemelor din Florența :

Participanții la simpozion vor avea parte mâine de o zi pentru studiu, urmând să viziteze Cazanele Dunării și Sistemul de carst Motru Sec – Baia de Aramă din Munții Mehedinți. Simpozionul de la Herculane a fost organizat de Institutul Speologic EMIL RACOVIȚĂ și Societatea Română de Speologie – Carsologie, sub egida Academiei Române.

Paul-Sever SMADU