Valabilitatea paşaportului simplu electronic va creşte la 10 ani!

363

Veşti bune pentru cei care ar trebui să-şi facă un paşaport nou!

Valabilitatea acestor documente creşte la 10 ani, după ce Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege în calitate de for decizional. Noile prevederi conţin şi o serie de schimbări pentru paşapoartele temporare.

Termenul de valabilitate a paşaportului simplu electronic se extinde de la cinci la zece ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani.

Valabilitatea paşaportului simplu electronic va fi în continuare de trei ani pentru cei care nu au împlinit 12 ani şi de cinci ani pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

Prin emiterea acestui act normativ se urmăreşte fluidizarea activităţii serviciilor de paşapoarte, prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea documentelor.

Proiectul prevede schimbări şi pentru paşapoartele simple temporare.

Acestea vor fi eliberate doar în condiţii stricte, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, pentru care trebuie aduse acte doveditoare care să ateste urgenţa deplasării în străinătate.

Modificările vor intra în vigoare după ce legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi la 30 de zile după publicarea în „Monitorul Oficial”. RRA