Vaccinarea împotriva difteriei şi a tetanosului recomandată adulţilor odată la 10 ani

Vaccinarea împotriva difteriei dar şi a tetanosului este recomandată tuturor persoanelor, inclusiv celor care au fost deja vaccinate în copilărie. Profesorul epidemiolog Emilian Popovici îndeamnă cărăşenii să repete aceste vaccinuri odată la 10 ani, pentru că s-a constatat că îşi pierd efectul de protecţie:

Printre complicaţiile difteriei şi tetanosului se numară dificultăţi de respiraţie, insuficienţă cardiacă, paralizie şi chiar deces cu o rată mai mare de mortalitate la copiii mici.

Vaccinul împotriva difteriei este inclus în Programul Naţional de Vaccinare din ţara noastră şi se administrează bebeluşilor şi copiilor de medicul pediatru sau medicul de familie, după cum urmează:

  • La 2 luni – Vaccinul hexavalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B – DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
  • La 4 luni – Vaccinul hexavalent
  • La 11 luni – Vaccinul hexavalent
  • La 6 ani (rapel) – Vaccinul tetravalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular-poliomielitic – DTPa-VPI)
  • La 14 ani (rapel) – Vaccinul trivalent (vaccin diftero-tetano-pertusis acelular – DTPa)

Vaccinul antitetanos, cunoscut în termeni medicali sub numele de toxiocoidă tetanică sau prescurtat vaccin ATPA, este singura metodă de prevenție a tetanosului. Totuși, în caz de rănire, o îngrijire corespunzătoare a plăgii este importantă pentru a ajuta la prevenirea infecției. De asemenea, medicii pot folosi medicamente pentru a preveni această boală, în cazul în care o persoană este grav rănită și nu este vaccinată antitetanos.

Printre vaccinurile antitetanos disponibile în România, o parte protejează și împotriva altor boli:

  • DTPa-VPI-Hib-Hep B: vaccin hexavalent, o combinație de antigene bacteriene și virale care asigură imunitate împotriva unor boli cu potențial sever: difteria, tetanosul, tusea convulsivă, poliomelita , infecția cu Haemophilus influenzae tip B și hepatita B. Este indicat la sugari și copii începând cu vârsta de 6 săptămâni pentru vaccinarea primară și pentru rapel;
  • DTPa-VPI: vaccin tetravalent, oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, și poliomielitei. Acest vaccin este indicat pentru imunizarea activă primară la sugari începând cu vârsta de 2 luni, imunizare prin rapel la un an după prima vaccinare, în timpul celui de-al doilea an de la vaccinare și pentru rapel la copii și adolescenți cu vârsta între 4 și 13 ani;
  • DTPa: vaccin trivalent, diftero-tetano-pertussis acelular, indicat adulților pentru rapel.

Cele mai citite

Related Articles