UVT în comunitate: Prima ediţie a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” va avea loc la Jimbolia

Universitatea de Vest din Timişoara şi Muzeul Presei „Sever Bocu” organizează prima ediţie a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”. În perioada 10 – 12 septembrie, nouă tineri scriitori – poeţi, prozatori şi eseişti – din ţară şi din Republica Moldova se vor întâlni la Casa Memorială „Petre Stoica” pentru a crea şi pentru a face cunoştinţă cu publicul jimbolian.

Cei 9 rezidenţi vor lua parte la o serie de ateliere cu scriitori precum Adriana Babeţi, Pia Brînzeu, Marcel Tolcea şi Tudor Creţu şi vor participa la o serie de tururi ghidate în oraşul din Banat care se mândreşte cu şase muzee şi case memoriale. Lor li se vor alătura patru tineri pasionaţi de literatură de la Liceul Tehnologic Jimbolia.

Există şi momente culturale destinate publicului larg, fiecare dintre cele trei zile fiind presărată cu discuţii, muzică, literatură şi artă. Astfel, în data de 10 septembrie, începând cu ora 19:00, Adriana Babeţi şi Pia Brînzeu ne vor purta în casele din cărţi şi-n cărţile din case. În 11 septembrie, tot de la ora 19:00, vom afla de la Marcel Tolcea şi Robert Şerban ce mai poate face Poetul în lumea de azi. Ziua de 12 septembrie îi are ca protagonişti pe cei nouă tineri scriitori care vor lectura din cele scrise în cadrul zilelor petrecute la Jimbolia.

La eveniment vor lua parte şi studenţi ai Facultăţii de Muzică şi Teatru, care vor oferi un moment de muzică clasică, iar serile de vineri şi sâmbătă se vor încheia cu muzică de pe vinil, alături de DJ. Mere, Dj Mrk şi Dj. Who:ratio. De asemenea, Librăria „La Două Bufniţe” va fi prezentă cu un stand de literatură română contemporană.

Domnul rector Marilen Gabriel Pirtea a declarat: „La UVT, Cultura este Capitală, iar evenimentele pe care universitatea noastră le organizează vizează nu doar studenţi, nu doar timişoreni, ci o comunitate extinsă. UVT are porţile deschise şi în acelaşi timp, iese în agora şi oferă evenimente culturale şi educaţionale în beneficiul cât mai multor oameni. Cultura trebuie să ajungă din centrul Timişoarei până în cartierele mărginaşe, trebuie să se adreseze studenţilor, liceenilor, pensionarilor, dar şi diverselor categorii profesionale, ori corporatiştilor, funcţionarilor, practic tuturor. Tabăra de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” aduce laolaltă tineri talentaţi, pasionaţi de literatură, din Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Suceava, Republica Moldova dar, în acelaşi timp, este pretextul perfect pentru a organiza o serie de acţiuni culturale efervescente, cu substanţă, pentru publicul jimbolian. UVT pregăteşte multe alte activităţi culturale pentru timişoreni, timişeni, pentru turiştii care ne vor vizita oraşul, dar şi pentru români în general, inclusiv pentru diaspora.”

Evenimentele din cadrul Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica” se vor desfăşura în curtea Casei Memoriale „Petre Stoica”, aflată la adresa: strada Emmerich Bartzer, numărul 14, Jimbolia, judeţul Timiş.

Cele mai citite

Related Articles