Unica librărie din Băile Herculane s-a închis după 47 de ani de funcționare neîntreruptă

Arta, literatura şi cultura în general nu mai vând, deși adevărul este undeva la mijloc, dacă ne gândim că timp de 47 de ani, o librărie a funcționat neîntrerupt în milenara stațiune Băile Herculane. Dar, așa cum stațiunea s-a degradat în timp, tot așa s-a pierdut și apetitul pentru cărți al locuitorilor.

Dacă pentru reabilitarea clădirilor istorice, astăzi, tinerii arhitecți gândesc strategii, organizează campanii de strângere de fonduri și caută să atragă atenția societății civile, pentru singurul loc în care timpul își pierdea importanța, librăria, nu mai sunt soluții.

Proprietara, Mirela Oprean, a decis să pună lacătul pe ușa librăriei în care a lucrat încă de la vârsta de 9 ani. Dragostea pentru cărți i-a îndreptat pașii și spre meseria de librar, care la rândul ei, din păcate, este pe cale de dispariție.

”Au fost zile în care am spus gata, pun lacătul pe ușă. Dar, a doua zi dimineață deschideam din nou și se întâmpla un miracol, și mergeam mai departe. Pentru că librăria nu este o afacere, iar cartea nu este o marfă. Trăim aceste vremuri în care cumva librarul se simte obligat să construiască librăria după cerințele cititorului. Librăria nu merge după aceleași reguli ca un supermarket.

Librarul este în slujba cărții și deservește omul. Omul la general, nu în particular. Într-o librărie intri dacă vrei să evoluezi. Cartea este factorul declanșator al butonului magic din fiecare dintre noi”, ne-a declarat Mirela Opreanu.

Magia a durat 47 de ani, timp în care dragostea pentru cărți nu a fost de-ajuns pentru a rezolva problemele financiare care au devenit tot mai greu de controlat. Astfel că ultima zi a lui octombrie 2022, a fost și ultima în care ușa librăriei ”Sabin Opreanu” a fost deschisă.

”Din cauza problemelor financiare imposibil de controlat si depasit LIBRARIA SABIN OPREANU se inchide definitiv. Dupa 32 de ani( 2022-1990) sau dupa 47 ( 1975 este anul in care tatal meu era directorul librariei si mama librar – detin document), povestea librariei se incheie aici”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a librăriei.

Puțini știu povestea librăriei ”Sabin Opreanu” și sacrificiile familiei pentru a avea în Băile Herculane un singur loc de unde puteai cumpăra o carte.

Imediat după revoluție, tatăl Mirelei Oprean, căreia librăria îi poartă azi numele, a fost anunțat că Centrul de Librării Severin se desființează. Cu mari sacrificii, printre care vinderea bibliotecii și a celor câtorva tablouri pe care le avea , familia a reușit să cumpere librăria. N-a fost deloc ușor la începuţ, fiindcă banii erau puțini, în primul an de libertate nu prea aveau ce pune pe rafturi, dar au rămas pe linia de plutire. Turiștii, care odată se înșirau la cozi lungi au început și ei să se rarefieze. Cu toate astea, până acum, tot ei au fost principalii cumpărători.

De același autor

Related Articles