[FOTO-AUDIO] Un simbol al Banatului Imperial, unicat în România, salvat de la pieire. Primăria Buziaş investeşte în colonada din staţiune

[UPDATE] Colonada de la Buziaş, monument reprezentativ pentru oraşul staţiune din Banaţ, lăsată în paragină după revoluţie, a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Pentru lucrări, reprezentanţii administraţiei locale au alocat un milion de euro vizând restaurarea zonei de promenadă în lugime totală de 600 de metri din care 350 au fost realizaţi deja, spune primarul oraşului, Alger Ilaş. Edilul oraşului staţiune a precizat pentru Radio Reşiţa că lucrările de reabilitare a monumentului istoric vor fi terminate la sfârşitul acestui an. Reparaţiile includ refacerea fundaţiei, a aleilor pietonale, a stâlpilor de susţinere, dar şi a acoperişului şi ornamentelor, precum şi a celor 5 foişoare. Într-un proiect viitor, există posibilitatea, extinderii colonadei pe raza Parcului Central din staţiunea timişană, a mai declarat Alger Ilaş.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit subiectul şi consemnează:

Vă reamintim că, Buziaş este o staţiune balneoclimaterică în judeţul Timiş. Oraşul numit Ahibis de romani, Buziaşul a fost menţionată pentru prima dată de către Carol I al Ungariei într-un document din 1321. A fost declarat oraş în anul 1956. Din punct de vedere administrativ, include şi satele Bacova şi Silagiu. Oraşul este situat în vestul României, la 30 km de municipiul Timişoara şi 23 de km de municipiul Lugoj, de ambele fiind legat prin drumul judeţean DJ 592 şi de calea ferată Timişoara-Buziaş-Lugoj.

***

Noiembrie 2015

colonade-buzias-1

Cândva perla staţiunii balneare Buziaş, colonada care împrejmuieşte parcul, a ajuns în paragină. Dacă acum este un real pericol public pentru cei care vizitează zona, cândva era mândria Banatului.

Colonada din Buziaş, construită în 1875, a fost realizată special la cererea împăratului Franz Joseph. Acesta şi-a dorit să îi ofere frumoasei sale soţii un cadru de poveste. Împărăteasa Sissi, îndrăgostită de natură, vizita adesea staţiunea, tocmai pentru a se plimba în parc, prin colonada ornată cu dantelă din lemn, alături de doamnele sale de companie.

Moştenitorii ansamblului au înteles, după ani de negocieri, importanţa readucerii la viaţa a singurului monument din ţara noastră care poate fi comparat cu obiective asemănătoare din Karlovy Vary, din Cehia, sau Baden-Baden, din Germania. Astfel, au lăsat proprietatea în grija autorităţilor. Ani de-a rândul nu s-au găsit bani pentru reabilitarea colonadei care, roasă de carii şi de intemperii, s-a degradat chiar şi bucăţi din ea s-au prăbuşit.

După indelungi încercări de a obţine fonduri de la Guvern, care n-au venit, Primăria a reuşit sa aloce bani în buget în acest an şi s-au făcut deja toate demersurile pentru a reînvia „bijuteria” Buziaşului.

Noi am făcut mici reparaţii unde a fost cazul, dar n-am mai putut face pentru că totuşi e un monument. Moştenitorii au înţeles importanţa obiectivului colonadei şi am reuşit să intrăm în proprietatea ei. Acum am reuşit să facem proiectul, am dat drumul la licitaţie, aşteptăm să îşi depună intenţiile pentru o lucrare mare, de reparaţii capitale”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Alger Ilaş, primarul Buziaşului.

Pentru că este un monument istoric, colonada de la Buziaş va fi refăcută obligatoriu după planurile iniţiale. Astfel, ansamblul va fi refăcut mai întâi din punct de vedere structural – se vor face lucrări la podele, la acoperiş şi la fundaţie, iar apoi din punct de vedere arhitectural – totul va fi în nuanţele de epocă ce l-au decorat la începuturi.

Am discutat cu proiectantul si cu experti în domeniu, reparaţia va fi făcută pe tronsoane, ea poate fi despărţită, cele două pavilioane vor fi separat făcute. Din câte am înţeles, ca să se poată face reparaţia la infrastructura de sub colonada, se va ridica structura pe schele de metal, apoi se aşeaza şi vine consolidată şi făcută reparaţia propriu-zisă a acesteia, apoi acoperişul”, a completat primarul pentru opiniatimisoarei.ro.

Însă, nici aerul boem al colonadei nu va fi dat uitării. Toate aplicaţiile care au împodobit cândva ansamblul vor fi refăcute şi montate pe întreaga structură, lungă de 512 metri.

Va fi refacută şi în întregime, acolo unde sunt porţiuni întregi care au căzut. Nu va mai fi folosit granitul, pentru ca cei de la Comisia de Monumente au zis că, dacă tot este din lemn şi podiumul, trebuie să fie tot din lemn, tratat şi care să reziste la intemperii. Desigur, că toată structura ornamentală va fi refacută. Avem planuri şi schiţe şi fotografii din trecut, şi vom putea să refacem totul cât mai aproape de original”, a mai spus edilul din Buziaş.

Şi pentru că, odată refacută, colonada să se regăsească într-un peisaj de poveste, şi în parcul pe care îl delimitează vor avea loc o serie de lucrări.

Se vor face şi lucrări mai moderne, de iluminat, se introduc foişoare, fântâni. În etape şi în funcţie de forţa de muncă, se va face într-o perioadă de 3 ani. Pe la sfârşitul lui 2017 ar trebui să fie terminată”, a mai precizat Alger Ilaş, primarul Buziaşului.

Costul lucrărilor de reabilitare a colonadei din Buziaş s-ar putea ridica la trei milioane de lei. Plicurile cu ofertele firmelor ce vor dori să readucă monumentul istoric la frumuseţea de altădată se vor deschide la începutul lunii decembrie. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles