Un incident similar celui din clubul Colectiv putea să se producă oricând la Reşiţa

incendiu colectiv

Conform legislaţiei, orice local cu o suprafaţă de 50 de mp sau cu o capacitate mai mare de 200 de persoane are nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu. Cluburile care îşi desfăşoară activitatea, în calitate de chiriaşi, în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa nu au solicitat astfel de autorizaţii, a declarat pentru postul nostru de radio, şeful compartimentului Avizare-Autorizare din ISU Semenic, locotenent colonel Simona Dumitrache. „Nu există nicio solicitare în baza noastră de date de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu pentru funcţionarea acelor cluburi, care sunt, de fapt, săli aglomerate. Noi am avertizat în scris persoanele care au pus în funcţiune astfel de localuri şi am făcut adrese de înştinţare la Registrul Comerţului, Autoritatea de mediu, Primărie şi chiar Prefectură”, precizează lt col Dumitrache.

Iniţial, conducerea Casei de Cultură a solicitat patronilor de cluburi să înceteze activităţile derulate dacă spaţiile respective nu au fost autorizate din punct de vedere al securităţii la incendiu. Într-un comunicat venit ulterior din partea directorului Marian Apostol, se precizează: „În discuţiile cu administratorii cluburilor şi discotecilor din casa de cultură, aceştia au adus argumente că există avizele şi autorizaţiile necesare funcţionării şi că acestea vor fi prezentate în termenul cel mai scurt organelor abilitate să facă aceste controale! În acest sens, cluburile vor funcţiona în continuare cu precizarea că administratorii acestora sunt cei care vor raspunde pentru eventualele nereguli”.

Cert este că zeci de localuri din Caraş-Severin funcţionează fără a avea autorizaţia de securitate la incendiu. Pompierii, prin Inspecţia de prevenire, au executat periodic controale, dar patronii firmelor nu au intrat în legalitate, spune şeful serviciului, colonel Ion Braje. În plus, o nouă etapă de verificări urmează să fie declanşată:

Numai în acest an, pompierii cărăşeni au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, a mai spus colonelul Braje. Amenda pentru nesolicitarea autorizaţiei este cuprinsă între 5 şi 10 mii de lei, iar funcţionarea fără autorizaţie de securitate se penalizează cu amendă cuprinsă între 20 şi 30 de mii de lei.

(Sebastian Dragomir)

Cele mai citite

Related Articles