Un grup de zimbri din Suedia a ajuns în Munţii Ţarcu

97

Un nou grup de zimbri a ajuns în Munţii Ţarcu. Transportul a fost efectuat la jumătatea lunii aprilie şi a fost format din 9 exemplare. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi, iar de această dată animalele provin din Rezervaţia Avesta, din Suedia. Ele au fost aduse în cadrul proiectul Life-Bison derulat de WWF-România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin programul Life.

Grupul transportat din Suedia este format din 7 femele şi 2 masculi, cu vârste între 2 şi 6 ani. Exemplarele au fost selectate pe criterii legate de genetică, vârstă şi raport între sexe, astfel încât să aibă şanse crescute de acomodare şi reproducere în noul mediu natural. Ca de obicei animalele vor trece printr-o perioadă de aclimatizare de aproximativ 2 luni până la reintroducerea în libertate, când se vor alătura exemplarelor ce trăiesc deja în libertate în Munţii Ţarcu.

Zimbrul este o specie emblematică pentru România, care a dispărut din ţară acum aproximativ 200 de ani. Acesta a revenit în libertate în Parcul Natural Vânători Neamţ iar în Carpaţii Meridionali se formează o nouă turmă de Zimbri liberi.

WWF România şi Rewilding Europe vor continua acest proces de repopulare şi în anii ce urmează pentru a ajunge la o populaţie viabilă de zimbri în libertate. Până în 2019 se doreşte formarea unei populaţii stabile de peste 180 de zimbri liberi în Carpaţii Meridionali.

(Claudiu Pamfil)