Un cioban a murit, iar alţi trei au fost răniţi în urma unui conflict la o stână

Un cioban şi-a pierdut viaţa şi alţi trei sunt răniţi, după un conflict care a avut loc noaptea trecută la o stână din Retezat.

Motivul de la care a pornit conflictul

Potrivit salvamontiştilor, care au fost solicitaţi la faţa locului, conflictul a avut loc la stâna Paltina între ciobani, din cauza teritoriilor de păşunat pe care le foloseau. În zonă au ajuns salvamontiştii din Uricani şi Lupeni, pentru transportarea victimelor până în locul de unde puteau fi preluate de echipajul de pe Ambulanţă.

Potrivit salvatorilor, la locul conflictului au fost găsite doar patru persoane, doi răniţi grav, cu multiple leziuni la cap, faţă, corp şi fractură de picior, cărora li s-a acordat primul ajutor fiind apoi transportaţi spre ambulanţe. O a treia persoană avea doar leziuni minore la cap şi  a fost transportată pe jos pentru control medical suplimentar, iar cea de-a patra persoană a fost găsită decedată , fiind coborâtă  de către a treia echipă de salvamontişti venită în sprijin.

În data de 9 iunie a.c., în jurul orei 19.00, a fost sesizat printr-un apel la numărul de urgenţă 112 un conflict între ciobanii aflaţi în zona Şaua Paltina, din Retezat. Apelul a fost efectuat de către unul dintre ciobani, care a menţionat că a fost lovit şi are nevoie de îngrijiri medicale.
Către zona în care se aflau ciobanii implicaţi în conflict au pornit 4 jandarmi montani din cadrul Postului Câmpu lui Neag, 3 salvamontişti din cadrul formaţiunii Uricani, precum şi 2 poliţişti din cadrul Poliţiei oraşului Uricani.
Jandarmii montani, poliţiştii şi salvamontiştii au ajuns în zona Şaua Paltina în jurul orei 23.00 şi au constatat că la conflict au participat cinci ciobani. Trei dintre aceştia erau răniţi şi li s-a acordat primul ajutor de către salvamontişti. Totodată s-a constatat că un alt cioban nu mai prezenta semne vitale.
Având în vedere situaţia constatată, către zona Şaua Paltina au pornit alţi 5 jandarmi montani, 12 salvamontişti, pentru a transporta cele trei persoane rănite, 5 poliţişti şi un reprezentant al Serviciului de Medicină Legală.
Începând cu ora 01.00, jandarmii montani şi salvamontiştii au început acţiunea de coborâre a celor trei persoane rănite. Două dintre acestea au necesitat transportul cu targa UT-2000, iar cea de-a treia se putea deplasa, fiind doar ajutat.
Două dintre persoanele rănite a fost preluate de ambulanţă de la baza muntelui şi conduse la spital, iar cea de-a treia a fost condusă de jandarmii montani la spitalul din Lupeni.
Jandarmii montani şi poliţiştii au rămas la locul producerii conflictului până la finalizarea cercetărilor.”

Politia a deschis un dosar de cercetare penală în cauză, pentru omor şi alte violenţe, urmând să se stabilească împrejurarile care au dus la acest conflict violent, transmite corespondentul Radio România, Ilie Pintea.

Sursa foto: Inspectoratul de Jandarmi Judetean „Decebal” Hunedoara