medici analiza laboratorUn centru de cercetare în terapia personalizată a cancerului a fost finalizat în campusul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Proiectul are finanţare europeană de 1.948.824 euro, obţinut prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Centrul Experimental Biomedical Internaţional găzduieşte atât spaţii de cercetare, cât şi o biobază cu amenajări pentru creşterea animalelor de laborator, spaţiile de cazare fiind controlate electronic şi având o capacitate de 3.000 de animale, în special şoareci şi şobolani.

Proiectul cuprinde activităţi multiple, pornind de la dezvoltarea unei platforme de cercetare transfrontalieră pentru cancer, respectiv achiziţionarea unor echipamente de cercetare performante, conforme cu standardele europene, la realizarea unor activităţi de cercetare complexe pentru identificarea proceselor celulare ca ţinte potenţiale pentru terapia personalizată a cancerului. Laboratoarele centrului cuprind o platformă de microscopie electronică şi au în dotare un microscop confocal performant şi un sistem de imagistică ce permite efectuarea de radiografii, analiza densitometriei osoase şi vizualizarea acumulării substanţelor marcate în diferite organe şi la timpi diferiţi de expunere, inclusiv radioizotopi.

Toate aceste investigaţii se realizează sub anestezie generală, fără suferinţă pentru animale. Centrul mai are în componenţă o sală de tratamente şi intervenţii chirugicale, o sală de urmărire a animalelor de-a lungul experimentelor, o sală de investigaţii de laborator dotată cu un analizor de biochimie şi hematologie de uz veterinar.

Centrul va servi, de asemenea, pentru cercetările biomedicale ale cadrelor didactice şi va fi deschis pentru colaborări cu universităţi şi centre de cercetări din ţară şi din străinătate.

(Ioan Suciu)