Imagini spectaculoase surprinse într-o pădure din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului din judeţul Caraş-Severin. Un râs, animal extrem de rar, a fost surprins de camerele de supraveghere montate de Regia Pădurilor.

 

 

Un carnivor a plasat Caraş-Severin-ul pe harta judeţelor cu animale „scumpe la vedere” din România.

Camerele de filmat amplasate în pădure de Regia Naţională a Pădurilor, montate în Banat pentru monitorizarea vânatului au filmat un râs. Pădurarii sunt foarte bucuroşi pentru că acesta este un animal discret, care se lasă, rar, văzut de oameni. Nicuşor Ifca, şeful pazei ariei protejate din judeţ pentru Radio Reşiţa:

Nicuşor Ifca a mai precizat că, în Banat vieţuiesc mai multe familii de râs, o parte dintre ele fiind reperate şi în anii trecuţi:

Zona montană a Banatului de Munte se pretează perfect la habitatul acestei specii:

Şeful pazei a mai declarat pentru Radio Reşiţa că, specia este protejată la nivel naţional, iar activitatea rangerilor este de a o monitoriza continuu:

Potrivit acestuia, răsul nu atacă omul, deci nu prezintă un pericol pentru iubitorii de drumeţii pe trasee montane. Cel mai probabil, exemplarul filmat era în căutare de hrană. Sunt foarte puţine cazurile în care exemplare de râs sunt filmate sau fotografiate.

În România trăiesc între 1.200 şi 1.400 de exemplare, ceea ce reprezintă 14% din populaţia acestei specii raportată în Europa, cu excepţia Rusiei.

Sursa foto: animalzoo

Sursa video: RNP Romsilva

(Hardy Cvoica)