apicultura-familie-de-albine-iarna

Guvernul României a adoptat Hotărârea privind aprobarea ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile ce au produs pagube asupra sectorului apicol. Bugetul alocat pentru despăgubirea crescătorilor de albine se ridică la peste 4,13 milioane de lei, iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se vor plăti începând cu data de 2 decembrie. Valoarea sprijinului financiar este de 4 lei pe familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii şi de 7,5 lei pentru o stupină cu peste 75 de familii. Beneficiarii, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, trebuie să depună cererile până la data de 31 octombrie, la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt apicultori, persoane fizice, care deţin certificat de producător; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi apicultori, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a putea beneficia de sprijin, apicultorii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate, respectiv să aibă familiile de albine înscrise în Registrul agricol, să aibă familiile de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană şi în cazul achiziționării de suplimente nutritive şi biostimulatori, acestea trebuie să fie notificate la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar.

Află aici detalii de la vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine – filiala Caraş-Severin, Ida Şuţa:

(Hardy Cvoica)