Accesul turiştilor pe marginea lacului de la Poiana Mărului va fi permis doar dacă se deplasează pe jos sau cu bicicletele. Autoturismele vor trebui lăsate pe marginea drumului, înainte de barieră, fără a afecta stratul vegetal.

De asemenea, pe luciul apei pot fi folosite doar bărcile cu vâsle sau cele cu motor electric. Focul se poate face doar în dispozitive metalice, iar pescuitul este în continuare permis cu respectarea legislaţiei în vigoare. Deciziile au fost luate în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurată în teren la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, primarul comunei Zăvoi, Dorel Cârdei şi directorul Hidroelectrica Caraş-Severin, Ianăş Rădoi.

Turiştii care doresc să-şi petreacă vacanţa pe marginea lacului de la Poiana Mărului trebuie să respecte 10 reguli clare. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, spune că o parte existau de mai multă vreme dar nu s-a mai ţinut cont de ele.

1. Accesul turiștilor pe marginea lacului sosiți pe jos sau cu bicicletele nu este restricționat.

2. Pescuitul se poate desfășura cu respectarea legislației în vigoare.

3.Scăldatul se face pe riscul fiecăruia

4.Bărcile cu vâsle sau cele cu motor electric pot fi utilizate pe luciul de apă.

5.Mașinile pot staționa de la barieră spre localitate, pe marginea drumului fără a afecta stratul vegetal. Tot acolo pot fi parcate cele care eventual aduc ambarcatiunile mentionate mai sus şi care ,după ce lasă la apă barca , trebuie parcate în locul indicat.

6.Orice manifestare gălăgioasă după ora 22.00 va fi sancționată în aşa fel încât de liniștea zonei să se poată bucura toţi cei cazați în stațiune.

7. Se poate rămâne peste noapte la malul lacului dacă cel în cauză foloseşte salteaua termoizolantă și sac de dormit sub cerul liber.

8. Focul se poate face doar în dispozitive metalice care nu afectează stratul vegetal.

9. Primăria va menține pe poziţie un recipient pentru deșeuri pe care îl va goli periodic. Aceste reguli vor fi aplicate în zonele de protecție proprietate ale Hidroelectrica şi aferente celorlalte lacuri artificiale din județ gestionate de această companie. Corturile sau rulotele vor putea fi găzduite doar pe terenurile private din vecinătate în condiţiile în care proprietarii vor face demersuri pentru a autoriza în condiţiile legii a acestui fel de activități.

10. Proprietarii de terenuri aflate dincolo de barieră şi la care nu există altă cale practicabilă de acces vor putea ajunge cu maşina la proprietățile lor ocolind bariera. Ei nu vor face obiectul unei eventuale reclamații venite din partea proprietarului zonei de extindere al lacului.

Prevederea legală în baza căreia s-a pus bariera pe drumul care duce în zona inundabilă a lacului există de mult timp. Manifestarea gălăgioasă și la ore târzii din noapte, munții de gunoaie rămași după turiști, zecile de vetre de foc făcute direct pe iarbă sau situațiile în care turiști rămași între ape datorită creșterii nivelului lacului peste noapte, urmate de apelarea serviciului de urgență de la 112 au dus la aceste măsuri. Totuși, turiștii civilizați trebuie şi în aceste condiții restrictive să se poată bucura în linişte de frumusețea acestei zone.