Troiţa sfinţită astăzi veghează asupra apelor Izvorului de apă plată din Herculane!

Turiştii şi localnicii care merg la Izvorul de apă plată DOMOGLED din staţiunea Băile Herculane vor avea prilejul să se închine la troiţa ridicată chiar în apropierea izvorului şi care a fost sfinţită astăzi printr-o slujbă religioasă săvârşită de Prea Sfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La slujba de sfinţire au participat foarte mulţi credincioşi, locuitori ai oraşului de pe Cerna, dar şi turişti aflaţi în această perioadă în staţiune! La sosire, Prea Sfinţitul Lucian a fost întâmpinat, după tradiţie, cu pâine şi sare de doi tineri îmbrăcaţi în costume populare!

Troiţa a fost ridicată la iniţiativa uinui tânăr localnic – George Alin Orza, licenţiat al Facultăţii de Teologie din Timişoara, iar icoana troiţei a fost sculpată de părintele Constantin Bârdeanu – slujitor la Schitul de la Bogâltin. La sfârşitul slujbei religioase, toţi credincioşii au primit binecuvântarea Prea Sfinţitului Lucian – Episcopul Caransebeşului, precum şi o iconiţă-calendar pe anul 2018, reprezentând harta României Mari, anul 2018 fiind declarat Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 şi Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam – dedicat Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

Semnificaţia sfinţirii acestei troiţe lângă Izvorul de apă plată ne-a fost prezentată de Prea Sfinţitul Lucian – Episcopul Caransebeşului : “De multă vreme ne-am dorit să avem o troiţă lângă acest izvor cu apă plată din oraşul-staţiune Băile Herculane dar, iată, toate la vremea lor! În acest an 2017, familia Orza a ridicat aici, chiar lângă Izvorul cu apă plată din Herculane această troiţă, având pe ea o icoană foarte mare, o icoană-prăznicar şi anume icoana Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos ori icoana Epifaniei sau Teofaniei! Aşadar, de acum înainte, la 6 ianuarie, la sărbătoarea Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii sau a doua zi de Rusalii sau, bineînţeles, cu alte ocazii preoţii din oraşul-staţiune Băile Herculane, împreună cu credincioşii, pot să vină să sfinţească apa aici, la acest izvor şi să se închine Crucii celei de viaţă dătătoare! Pentru că în faţa Crucii, acestui altar se poate oficia întotdeauna o slujbă şi mai ales slujba Sfinţirii Apei, fie că vorbim de Agheasma Mică, fie că vorbim de Agheasma Mare, la Bobotează! Aşadar, este o binecuvântare pentru toţi locuitorii oraşului-staţiune Băile Herculane amplasarea şi sfinţirea acestei troiţe şi, bineânţeles, este şi o binecuvântare pentru cei care vin aici la tratament şi odihnă, pentru cei care vin să se adape din acest izvor cu apă foarte bună şi foarte curată!”

Prea Sfinţitul Lucian a primit astăzi, la această slujbă de sfinţire a troiţei, o cruce din partea iniţiatorului ridicării acestei troiţe – George Alin Orza. “Această cruce pe care am primt-o în dar o vom purta în toate parohiile şi mănăstirile unde vom oficia sfintele slujbe şi-i vom binecuvânta pe credincioşii noştri şi vom aminti că această cruce am primit-o de la Herculane, de la sfinţirea acestei prea frumoase troiţe! Mulţumim încă o dată pe această cale familiei ctitor şi, bineânţeles, tuturor celor care şi-au adus aportul la ridicarea acestei prea frumoase troiţe! Sărbători fericite să aveţi Dumneavoastră şi toţi cei care ne ascultă, le dorim tuturor sănătate deplină şi Naşterea lui Hristos să ne fie tuturor de folos, iar anul 2018 care se apropie să fie pentru toţi un an mai bun şi mai adevărat al unităţii de credinţă şi de neam!”

La slujba de sfinţire a participat şi iniţiatorul şi ctitorul acestei troiţe – George Alin Orza : “Această troiţă reprezintă un altar în aer liber! Suntem bucuroşi şi onoraţi că astăzi Prea Finţitul nostru părinte Episcop Lucian, împreună cu un sobor de peste 10 preoţi, a venit să sfinţească rodul muncii mâinilor noastre! Ne bucurăm pentru că am avut foarte mulţi credincioşi care au dorit să ia parte la această frumoasă slujbă de binecuvântare, mulţumim Prea Sfinţitului Lucian – Episcopul Caransebeşului pentru că a venit în mijlocul nostru, pentru că ne-a binecuvântat şi am dăruit cuvând de învăţătură, hrănind sufletele noastre cu hrană Dumnezeiască, coborâtă din înaltul cerului prin învăţăturile Sfintei noastre Biserici şi Sfintei noastre Evanghelii! I-a oferit Prea Sfinţitului Lucian un cadou care sper eu că este la inima Prea Sfinţitului, o cruce de binecuvântare, să ăşi aducă aminte de noi tot timpul! Această cruce are special faptul că este sculptat şi cel care îi este ocrotitor – Sfântul Mucenic Lucian!”

Cum privesc credincioşii sfinţirea troiţei ridicată lângă Izvorul de apă plată DOMOGLED : “Amândouă – şi apa plată, şi troiţa – sunt binecuvântate pentru acest oraş! Era nevoie de această troiţă ridicată de familia Orza! Acum Prea Sfinţitul o sfinţeşte şi rămâne sfinţită şi troiţa, şi izvorul de apă plată!”, ne mărturiseşte un credincios. De asemenea, o credincioasă ne mărturiseşte : “Mă bucur pentru întâmplarea de astăzi! Din câte am văzut şi am trăit eu, străbunii noştri ridicau lângă fiecare fântână sau la fiecare intersecţie de drumuri o troiţă, în amintirea străbunilor pentru credinţă, pentru închinare, pentru protecţie!”

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles