România va trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de vară. Ceasurile  vor fi date înainte cu o oră, practic ora 3.00 va deveni ora 4.00. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase!

Practic, trezirea cu oră mai devreme, duce la un stres la care organismul reacţionează prin creşterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii. Medicul Emil Bunda din cadrul Spitalului Judeţean Reşiţa atrage atenţia că această schimbare duce la dereglări metabolice, oboseală cronică şi chiar depresie. În aceste condiţii oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

Trecerea la ora de vară nu ne afectează pe toţi în egală măsură. În timp ce unii nici un simt trecerea la ora de vară, alţii sunt daţi peste cap de această schimbare.

Si de aceasta data medicii recomandă să petrecem cât mai mult timp în aer liber, cu efectuarea unor activităţi fizice, chiar sub forma unor simple plimbări, precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.

În perioada orei de vară din 2019, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. În noaptea de 26 spre 27 octombrie 2019, vom reveni la ora de iarnă.