[AUDIO-FOTO] Tradiţionalul festival al răchiei de Banat din Valea Cernei şi-a desemnat câştigătorii

[UPDATE] Cea mai bună răchie din Banat a fost desemnată de juriu ca fiind cea a lui Costa Velescu din Verendin, urmat de producătorii din Veliko Gradiste/ Serbia şi de Iancu Ciortan din Luncaviţa pe locul al treilea. 

Despre răchia din Banat, pentru Radio Reşiţa, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:

***

[UPDATE] În stațiunea Băile Herculane au început vineri, 14 octombrie manifestările din cadrul Festivalului Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte, care în acest an a ajuns la cea de-a XXI-a ediție. 

Marius Zarcula – director DAJ-CS

Standurile expoziționale sunt amenajate în Piața Hercules din Centrul istoric al stațiunii, cei mai mulți expozanți fiind din comuna Cornereva, dar sunt prezenți și producători agricoli din: Luncavita, Verendin, Soceni, Oravița, precum și o firmă de băuturi alcoolice din Veliko Gradiste/ Serbia, oraș înfrățit cu Băile Herculane. 

La loc de cinste între produsele expuse este, desigur, răchia, obținută din diferite fructe, dar și produse care se asortează cu aceasta< este vorba de: mălai, brânză, cârnați, slănină afumată şi o gamă variată de plăcinte de casă. Nu lipsesc nici produsele apicole și fructele proaspete. 

Standurile sunt vizitate de un număr destul de mare de localnici și turiști, care au posibilitate să deguste din produsele expuse.

Manifestările continuă și sâmbătă, 15 octombrie, iar în ambele zile ale festivalului, de la ora 14:00, pe scena amplasată lângă Podul de piatră au loc spectacole de muzică și dansuri populare susținute de ansambluri folclorice și soliști de frunte ai folclorului bănățean. (Paul Sever Smadu)

Sursa foto: DAJ-CS

***

În stațiunea Băile Herculane se va desfășura vineri şi sâmbătă tradiționala manifestare “Festivalul Răchiei și a Bucatelor Tradiționale din Banatul Montan”, care de-a lungul timpului s-a bucurat de aprecierile localnicilor și turiștilor de pe Valea Cernei.

Directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte pentru Radio Reşiţa:

Festivalul se desfășoară în acest an în Piața Hercules din Băile Herculane, în data de 14-15 octombrie începând cu ora 12.00 vom fi prezenți împreună cu producătorii noștri. Vor participa producători de răchie și de bucate tradiționale din întregul județ, respectiv din: Valea Bistrei, Valea Timișului, Valea Carașului, Valea Almăjului și din Clisura Dunării. Vor avea răchie din prună, măr, cireașă, gutuie, pară și smochine. Vom fi alături de Primăria Băile Herculane și de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.”

Consiliul Judeţean Caraş-Severin prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Băile Herculane şi Direcţia Judeţeană pentru Agricultură invită la degustarea răchiei bune din Banat şi a bucatelor tradiţionale. La acestea se adaugă folclorul pentru că vineri şi sâmbătă de la ora 14.00, pe scena din Piaţa Hercules vor urca nume mari ale muzicii populare din Banat.

De același autor

Related Articles