Tomatele şi lubeniţa, cele mai căutate legume din această vară în pieţele din Caraş-Severin

Recoltă bună la tomate, dar producție slabă la lubeniţe şi pepeni anul acesta, spun producătorii de pe tarabele din pieţele din Reşiţa.

Ploile abundente din primăvară și începutul acestei veri au influențat puternic culturile de pe nisipurile Olteniei. Lubeniţele şi pepenii s-au copt mai târziu şi nici căutarea pe piaţă în acest sezon, faţă de anii trecuţi, nu este prea mare, a declarat pentru Radio Reşiţa Aurel Tita, producător din comuna Unirea, judeţul Dolj, prezent de peste 15 ani în pieţele din Reşiţa:

Nici la jumate nu-i cantitatea care trebuia, din cauză că e anul mai prost, a bătut şi piatra; este foarte slab față de anii trecuți. A bătut piatra și nu s-au copt cum trebuie, a fost afectată prima recoltă și am ieșit târziu pe piaţă. Este foarte rău anul acesta. Nici nu se vând pentru că nu au oamenii bani şi mai şi negociem cu ei, în funcţie de cantitatea pe care o cumpără.

Potrivit lui Aurel Tita şi legumele au avut de suferit din cauza precipitațiilor şi a variaţiilor de temperatură din prima jumătate a anului, dar faţă de ardei, ceapă şi vinete, tomatele s-au copt nespus de bine şi sunt la mare căutare, atât proaspete pentru consumul zilnic, cât şi pentru suc sau bulion.

În prezent pe tarabele pieţelor din Reşiţa, un kilogram de tomate se vinde între 6 şi 12 lei, iar unul de lubeniţă şi pepene cu 4-5 lei, dar preţurile ar mai putea să scadă, spun producătorii, din cauza temperaturilor foarte ridicate care afectează marfa, alterând-o.

De același autor

Related Articles