Teatrul Vechi din Arad în pericol de a deveni paragină
„Sunt convins că se va găsi o soluţie mai mult decât onorabilă, astfel încât Aradul să-şi păstreze acest imobil de referinţă”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ în cadrul unei conferinţe de presă susţinut alături de reprezentantul societăţii civile, Gheorghe Schwartz.
„Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Arad s-au spălat pe mâini în ceea ce priveşte situaţia clădirii Teatrului vechi. Insist ca proprietarii clădirii să se gândească serios dacă vor să doneze imobilul către comunitatea arădeană, având în vedere că zeci de ani au beneficiat de o scutire completă de la plata impozitelor, sub promisiunea că vor avea grijă de clădire. Acest lucru nu s-a întâmplat”, a afirmat primarul Călin Bibarţ.
În cazul în care actualii proprietari nu vor fi dispuşi să doneze clădirea, există şi un plan de rezervă.
„Se solicită plata a 200.000 de euro. Având în vedere birocraţia, nu putem pune în termen de câteva zile suma de bani pe masă. De aceea, împreună cu societatea civilă suntem dispuşi să adunăm suma necesară pentru a putea achiziţiona clădirea. Dacă între timp se schimbă proprietarul, iar acesta nu va fi dispus să dea comunităţii acest imobil vom merge până la expropriere”, a subliniat edilul Călin Bibarţ.
Ideea a fost susţinută şi de reprezentantul societăţii civile, Gheorghe Schwartz care consideră că primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României, ar putea deveni un centru multicultural care lipseşte Aradului.
” Vrem să reintroducem în Arad ceea ce este al Aradului. Vrem să fie un centru cultural care ne lipseşte şi care poate să acopere foarte multe genuri artistice. Vrem să participăm în felul acesta şi la Timişoara-Arad Capitală Culturală Europeană, să dovedim că suntem gata să facem aceste lucruri. După discuţia avută cu domnul primar am convingerea că acest proiect va prinde viaţă”, a declarat Gheorghe Schwartz.
Articol editat de Radio Resita, 16 martie 2021, 12:39