Noua Lege a Apiculturii a fost votată în Parlament miercuri, 20 ianuarie de Ziua Mondială a Albinelor.

Deputaţii au dat vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii apiculturii, cu modificările şi completările ulterioare, în scopul prevenirii comerţului cu miere şi produse apicole falsificate, a transmis pentru Radio Reşiţa vicepreşedintele Asociaţiilor Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa. Conform acesteia, producătorii, procesatorii şi comercianţii care pun în vânzare mierea de albine, sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru provenienţa acesteia.

Vicepreşedintele Asociaţiilor Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa pentru Radio Reşiţa:

Ida Şuţa

În plenul Camerei Deputaților, Alexandru Stănescu – președintele Comisiei pentru Agricultură, a spus că această lege votată este un cadou pentru apicultorii români cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Albinelor.

În 2017, Adunarea Generală a Organizațiilor Națiunilor Unite a ratificat rezoluția prin care ziua de 20 mai a fost denumită Ziua Mondială a Albinelor. Cred că, întâmplător sau nu, astăzi, vom face un cadou apicultorilor din România, o lege modificată spre binele apicultorilor. Vreau să vă spun că în Comisia de Agricultură am avut zeci de ore de dezbateri, cred că am găsit o formulă care să satisfacă apicultorii din România. Legat de această lege, vreau să vă spun că ne-am propus, în primul rând, să protejăm albina autohtonă și în al doilea rând să protejăm apicultorii prin acea concurență neloială între mierea de albine și acele amestecuri de miere. Bineînțeles că am ținut cont de Directiva Europeană 110 și un lucru important pentru apicultori este că pe tot ce înseamnă produs miere nu se poate scrie produs românesc decât dacă respectă definiția din Legea 168/ 2017, este vorba de legea prin care se instituie 10 octombrie Ziua Națională a Produselor Românești. Nu în ultimul rând, aș vrea să le spun La mulți ani, apicultorilor, să fie mândri de această meserie pentru că este o meserie nobilă și o meserie foarte importantă pentru existența omenirii. Acum 100 de ani, Albert Einstein spunea că dacă albina dispare, în maximum patru ani de zile dispare și omul”, a declarat Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură,  în plenul Camerei Deputaților.

Legea va intra în vigoare după promulgare și publicare în Monitorul Oficial, a mai spus Ida Şuţa.