Turiştii care se află în această perioadă în staţiunea de pe Valea Cernei au avut posibilitatea să vadă pe viu tradiţia sacrificării porcului de Crăciun în Banaţ în cadrul manifestării TRADIŢII DE CRĂCIUN, care s-a desfăşurat astăzi pe esplanada Hotelului Roman. Participanţii au văzut cum se pârleşte porcul cu paie, cum se transşează, dar şi ce gust au preparatele la grătar sau la ceaun, pregătite la faţa locului.

Încă de dimineaţă se simţea parfumul specific Crăciunului, aroma venind de la ceaunul şi grătarul care sfârâiau de zor cu carnea porcului proaspăt sacrificat şi care a cântărit nu mai puţin de 207 kg!! Nu a lipsit nici răchia fiartă, care a întreţinut atmosfera în rândul turiştilor, aceştia venind în număr mare pentru a vedea pe viu tradiţia tăierii porcului în Banat şi să guste derivatele după tranşarea monstrului!

Activitatea a fost una intensă pe esplanadă, unii tranşând carnea, alţii pregătind-o pentru a o pune pe grătar sau în ceaun, iar cei mai mulţi aşteptau adevărata pomană a porcului! Şi cum la porcul lăudat nu se vine cu burta plină, până la terminarea operaţiunilor de căsăpire a animalului elogiat în această perioadă fiind încă destul timp, au fost prezentate pentru cei care nu mai aveau răbdare platouri cu cârnaţi, tobă, jumări, brânză, pregătite din timp!  Vremea a fost şi ea de partea participanţilor şi chiar dacă a început cu puţin frig, după amiază părea că se apropie primăvara!

Desigur, cele mai aşteptate au fost grătarele şi carnea fiartă la ceaun, adevărate delicateţuri culinare care i-au încântat pe toţi cei care treceau pe lângă Hotelul Roman spre Valea Cernei, dar poposeau pe esplanadă, unde atmosfera a fost foarte încinsă până spre seară!

Unii turişti au văzut pentru prima dată cum arată drumul cărnii de la porc la cârnaţi, alţii au fost şi la precedentele ediţii şi şi-au rezervat din timp locurile pentru această perioadă, ca să fie prezenţi la pomana porcului! „Acum sunt pentru prima dată la tăiatul porcului şi mi se pare cu mult sânge şi cum arată bietul porc!… Mi-e milă de el, dar să-l mănânc nu e o problemă aşa mare!”, ne spune o fetiţă venită împreună cu familia, din Germania!  „La Herculane suntem în premieră la tăiatul porcului şi atmosfera e super! Ne pregătim de câtva timp şi ne bucurăm pentru copii, că ei nu ştiu încă de tăiatul porcului şi astăzi pot să vadă totul pe viu!”, ne spunea una dintre turistele venite la acest eveniment. Printre participanţi s-a aflat şi o familie din Rovinari : „E prima dată când venim la tăiatul porcului şi ne face plăcere să asistăm!”, dar şi o familie din Bucureşti : „Oriunde se taie porcul este frumos! Aşteptăm acum să vedem cum este şoriciul! Am fost şi anul trecut şi sper să vin în fiecare an!”. Şi chiar dacă râul Cerna încă nu este navigabil, la tăiatul porcului a ajuns şi un marinar : „Obicei creştinesc frumoş valea este spledidă, vin aici de 43 de ani… Porcul arată bine!… Petrecem împreună cu copiii, cu familia şi este o atmosferă de vis! Peste zece zile plec în Arabia Saudită, sunt comandant de navă şi o să le povestesc şi arabilor despre obiceiurile noastre!”

Paul-Sever SMADU