[FOTO] Sub semnul mărţişorului şi al femeii la… Reşiţa

345

În timp ce italienii au canţoneta, germanii-liedul, francezii-şansoneta, românii au apropiate de suflet, încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, romanţele.

Un concert de romanțe sub semnul mărțișorului susţinut de prof. Elena Cozâltea – voce şi acompaniată la pianină de prof. Lucia Ghilea s-a consumat marţi, 12 martie, în prezenţa unui numeros public, la Centrul cultural german “Alexander Tietz” din Reşiţa. Acţiunea a fost presărată cu lecturi literare adaptate şi prezentate de Simona Păun.

Romanţa este considerată de specialiştii din domeniul muzical drept una din cele mai vechi subgenuri de muzică uşoară. A fost întâlnită prima oară în repertoriul lăutarilor dar şi în cadrul unor piese de teatru, spre finalul secolului al 19-lea. Cunoscuta şi apreciata cântăreaţă Mia Barbu a publicat în 1976, la Editura Muzicală, cartea „150 de romanţe“. O parte din ele sunt chiar creaţia marii artiste, dar şi a altor compozitori, precum Ernest Alexandrescu, Ionel Băjescu–Oardă, Ionel Brătianu, Alexandru Corfescu, ş.a. Printre cei mai cunoscuţi interpreţi de romanţe, din prima jumătate a secolului 20, se numără Jean Moscopol, Cristian Vasile, Dorel Livianu, Petre Andreescu, Titi Botez, Gion, Maria Tănase, Mia Braia iar spre finalul secolului, Gică Petrescu şi Ioana Radu.

Manifestarea va continua miercuri, 13 martie de la ora 17.30 la Centrul Social „Frédéric Ozanam” din Reșița cu proiectul: „Cultura și arta în Reșița Montană“ – o acţiune complexă dedicată lunii martie, mărțișorului și zilei internaționale a femeii. Participă corul „Franz Stürmer“ (dirijor: prof. Elena Cozâltea), formația „Intermezzo“ (coordonator: Lucian Duca), Vincenzo Musi și Duo Gassenheimer, precum și echipa adultă de dansuri populare germane „Enzian” (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).

Pe simeze va fi prezentată expoziția de fotografii cu imagini din colecţia personală Ioan Adamek din Reşiţa. (Hardy Cvoica)