Sub cod galben de ploi şi inundaţii… Vestul ţării este ocolit de probleme

Întreaga ţară se află sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă frecvente descărcări electrice, ploi torenţiale, grindină şi vijelii.

Conform prognozei, până joi, la ora 10:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi, pe arii restrânse, 40 – 60 l/mp. ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine la un grad accentuat în cea mai mare parte a ţării, pe tot parcursul acestei săptămâni. 

Şi hidrologii au prelungit codul galben de inundaţii, valabil până miercuri, 17 iunie, la ora 20.00. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE.

Sunt vizate bazinele hidrografice Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut superior, Jijia şi râurile din Dobrogea.

Debitele râurilor sunt în creştere, se situează la valori cuprinse între (30 – 80%) în bazinele hidrografice: Caraș, Bârzava, Timiș superior, Arieș, Someșul Mic, Putna, bazinele mijlocii și inferioare ale Buzăului și Prutului, bazinul inferior al Ialomiței și cele din Dobrogea și mai mici (sub 30%)  pe Rm. Sărat şi în bazinul Bârladului.

Şi debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) este în creștere, având valoarea de 5000 m3/s, sub media multianuală a lunii iunie (6400 m3/s).   În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.

Pompierii militari au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 53 de localităţi din 23 de judeţe pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente şi vântul puternic, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru înlăturarea efectelor, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 34 de locuinţe, 80 de curţi, 41 de beciuri/ subsoluri şi 8 străzi. Totodată, din cauza vântului puternic, patru copaci au căzut pe carosabil sau autoturisme şi a fost nevoie de intervenţia salvatorilor pentru degajarea acestora.

Precipitaţiile abundente au produs efecte semnificative în judeţul Cluj, unde pompierii au acţionat în opt localităţi, pentru evacuarea apei cu motopompe. Totodată, pe DN 1R, între localităţile Călăţele şi Dealul Negru, traficul rutier este oprit din cauza surpării părţii carosabile în urma unei viituri, precizează sursa citată. Alte judeţe unde aversele torenţiale au produs situaţii deosebite au fost Argeş, Gorj, Ialomiţa şi Teleorman, unde s-a acţionat pentru evacuarea apei acumulate în peste 70 de gospodării.

În Capitală au fost înregistrate situaţii izolate în care a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentru degajarea a doi copaci şi evacuarea apei dintr-o parcare şi trei curţi. În prezent, se intervine în judeţul Dâmboviţa pentru evacuarea apei de pe o stradă şi în judeţul Giurgiu pentru evacuarea apei dintr-o curte. 

Cele mai citite

Related Articles