Stomatologii, medicii de familie şi din ambulatorii au protestat din nou în stradă, la Timişoara şi la Arad

Zeci de medicii de familie, medici de ambulator şi medici stomatologi din judeţul Timiş au pichetat astăzi sediul Prefecturii din Timişoara, nemulţumiţi de proiectul pus în dezbatere de CNAS prin care bugetul acestora va fi redus cu 30%-50% de la 1 februarie. Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie din Timiş, Mihai Iacob cere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să renunţe la acest proiect:

“Solicităm anularea acelui ordin de modificare al normelor de aplicare a contractului cadru și să continuăm cu contractul așa cum a fost semnat în luna august 2023 deci să rămânem pe aceleași punctaj să nu ni se ia din drepturile pe care le avem.

În această situație riscăm dacă am continua cu aceste contracte să ajungă în faliment, undeva la 30-40 % dintre cabinetele medicilor de familie la nivel național, ceea ce înseamnă o reală problemă dat fiind faptul că și în prezent există o deşertificare a sistemului de medicină de familie mai ales în zonele de rural chiar și la dvs. în Caraş-Severin avem un deficit foarte mare de medici de familie dar în condițiile în care vor mai scădea veniturile cu încă 30% după 10 ani de subfinanțare cronică sigur că vor mai rămâne foarte puțin medici de familie care să mai poată practica în această țară, în România”.

Prefectul judeţului Timiş Mihai Ritivoiu s-a întânit cu o delegaţie a medicilor de familie şi a concluzionat: ,,Complexitatea actului medical din vremurile noastre implică și creșterea calității în zona medicinei de familie. Întâlnirea cu reprezentații protestatarilor a întărit ideea aceasta. Am preluat cerințele dumnealor și i-am asigurat de tot sprijinul în demersurile efectuate la nivel central pentru medierea conflictului existent. Sunt sigur că profesioniștii din Ministerul Sănătății vor identifica soluțiile potrivite în cel mai scurt timp posibil.”

Proteste asemănătoare au fost şi în Arad dar şi în alte judeţe din ţară. În Caraş-Severin medicii de familie nu vor ieşi deocamdată în stradă dar se vor întruni mâine, 17 ianuarie pentru a decide dacă îşi vor întrerupe sau nu activitatea în perioada următoare.

Prefectul Județului Arad, Toth Csaba, s-a întâlnit cu o delegație a medicilor de familie arădeni și a medicilor care lucrează în ambulatoriile de specialitate, în urma acțiunii de protest a acestora din cursul zilei de astăzi. Reprezentanții cadrelor medicale au depus la instituția Prefectului o petiție în care își enunță motivele pentru care au inițiat acțiunea de protest.

Am transmis deja petiția, pe cale electronică, spre Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sunt deschis oricând dialogului cu toate categoriile sociale și de asemenea, să facilitez comunicarea între reprezentanții acestora și instituțiile de la nivel central. Încă din timpul pandemiei am promovat medicina de familie, inclusiv prin componenta centrelor de permanență, pentru a degreva presiunea pusă pe unitatea de primiri urgențe, deoarece medicii de familie și cei din ambulatorii, într-un sistem de sănătate funcțional, trebuie să fie primele uși la care să batem atunci când avem o problemă medicală de gravitate mai scăzută. Sunt convins că prin dialog constructiv se vor putea reglementa toate obiecțiile ridicate de medicii arădeni”, a declarat Prefectul Toth Csaba.

Sursa foto:facebook Mihai Iacob si prefect Mihai Ritivoiu

2 COMENTARII

  1. Ce fețe plictisite și lipsite de interes au subalternele domnului prefect, trebuie să le înțelegem munca la stat nu e pentru oricine… RUȘINE

  2. Pt ce plătim sănătate dacă vreți ca noi sa venim la medic de familie pt o consultație sa plătim? Salariile dvs au fost mărite în repetate rânduri. La ingineri dacă nu ieșim în strada nu ne vede nimeni nu? Pai ca să desfășurați voi activitatea cineva v a construit Clădirea… luați în continuare atenții și sunteți unii dintre voi la fel de scârbiți de soarta… nu este firesc sa plătim sănătate și nici la medicul de familie sa nu găsim sprijin…și asa nu e niciodată loc la o intervenție prin casa de sănătate ci doar la privat ..aruncând cu bani în voi.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles