Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timişoara a pus la dispozitia pacientilor cu patologii pulmonare (fibroza si alte boli interstitiale), dar si a medicilor care doresc să obţină o a două opinie, o platformă online de diagnosticare gratuită.

Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialişti în pneumologie şi radiologie ai unitătii sanitare din Timişoara. Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizata, iar medicul curant sau pacientul pot încărca rezultatul investigatiilor imagistice, dar şi alte documente medicale pentru obţinerea unei a doua opinii.

Utilizatorul îşi creează un cont, se loghează cu o parola, care se generează automat şi care oferă securizare suplimentara şi îşi introduce datele personale. Informaţiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarca informaţiile în platformă şi de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia pot sa introduca in platforma imagini CT, istoricul medical, informatii despre alte afectiuni, dar pot sa adauge si probele functionale pe care le-a facut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odata finalizata aceasta etapa, informatiile intra in atentia echipei de specialisti ai spitalului nostru care evalueaza cazul. In unele situatii sunt solicitate informatii sau investigatii suplimentare, dupa care echipa noastra se pronunta asupra diagnosticului, practic realizeaza o incadrare in boala. Opinia medicala a echipei de pneumologi si radiologi vine insotita de recomandari de investigatii si monitorizare. Nu oferim insa tratament”, explica SL. Dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informaţii medicului curant si face recomandari pentru consult.

Pneumonia Interstitială Difuză (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecţiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleaşi simptome. De aceea, diferenţa o face experienţa medicală, indeosebi în ceea ce priveşte partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecţiuni sunt foarte severe si au o rată de supravieţuire medie de 4-5 ani”, spune SL. Dr Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timişoara.

De altfel, Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecţioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timişoara este centru de referinţa prinvind patologia interstitiala pulmonara, certificat de Ministerul Sanatatii inca din 2019. Pagina de internet a proiectului poate fi accesată folosind următorul link: www.pidsecondopinion.ro

Sursa foto: spital Boli Infectioase Timisoara