Judeţul Caraş-Severin se confruntã cu un fenomen care ia amploare în ultimii ani. Este vorba despre mamele minore… copiii care aduc pe lume copii! Cea mai tânără mămică înregistrată la maternitatea Spitalului Judeţean din Reşiţa a avut la momentul naşterii, 13 ani. Asta înseamnă că, în momentul în care cel mic a fost conceput, tânăra mămică a avut doar 12, a precizat purtãtorul de cuvânt Violeta Florea.

Tinerele mămici beneficiază de consiliere psihologică şi sunt luate în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin. Majoritatea celor care au devenit mame înainte de majorat provin din mediul rural şi fac parte din familii dezorganizate.

Multe dintre fetiţe nu ştiu când trebuie să-şi înceapă viaţa sexuală şi nici nu ştiu cum trebuie să se protejeze pentru a evita sarcinile nedorite. Comunitatea ar trebui să aibă un rol important în această educaţie, pornind de la şcoală şi până la medicul de familie. Psihologii spun că naşterea la o vârstă fragedă poate avea urmări dramatice în evoluţia unei fete, începând din plan fizic, deoarece corpul lor nu este pregătit să dea naştere unui copil, până în plan personal, când nu pot să mai urmeze o şcoală.

Daiana Roşca